Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Uz brojne zanimljivosti ovoga tjedna, izvan konkurencije ostali su otvorenje nove/stare butige na Tošini i početak tečajeva kineskog jezika za početnike.

A u konkurenciji su ostali…

– Poljane za povijest

Mande, Mande
otkaziju nan komande
ne znan da l’ je to od tebe
ili od bevande…
(Mjesni odbor)

Izbori za mjesne odbore, održani jučer u Opatiji, pokazali su nekoliko zanimljivih situacija. Prije svega – kad bi se ovi rezultati preslikali na lokalne izbore, odnosno izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće, IDS bi imao šest vijećnika, jednako koliko i SDP s koalicijskim partnerima, HNS-om i HSU-om. Po dva vijećnika pripala bi HDZ-u i nezavisnim listama, a preostali koaliciji Akcije mladih i Liburnijske stranke. Gradonačelnik bi, po svemu sudeći, nakon izravne podrške koalicije AM-List i nezavisnih vijećnika, te neizravne podrške HDZ-a, u drugom krugu postao Jadran Rubeša, a predsjednik Vijeća, recimo, Moreno Negrić ili neki drugi nezavisni vijećnik. Ova slika, naravno nerealna, pokazuje koliko se razlikuju situacije na različitim izbornim razinama – od mjesnih odbora, preko gradske vlasti do izbora za Sabor i predsjednika, jedino što u Opatiji ostaje konstanta je rezultat HDZ-a.

Druga stvar, situacija u Poljanama lijepo je ocrtala koliko vrijedi svaki glas u polariziranoj političkoj sceni. Tko zna koga je zaokružio presudni 49. birač?

A možda je, (ne)svjestan da je upravo njegov glas ključan, nacrtao Miki Mausa ili Šilju na listiću… Ali dobro, tako to valjda ide kad se spoje politika i alkohol

Konačno, izlaznost na birališta bila je kakva je već bila, ne osobito sjajna, što ukazuje na potrebu promišljanja stvarne koristi mjesnih odbora u lokalnoj upravi – ili se ovim tijelima treba omogućiti realne mogućnosti utjecaja na kvalitetu života stanovnika, izvan samog organiziranja lokalnih feštica, ili neka se bolje samoukinu.

– Brzina

A kažu mi uspori,
To je opasna krivina…
Moj život k’o motori
Svaki opasna mašina!
(Cvija)

Kaže Vidoje Vujić da će se ”već u iduće dvije do četiri godine na prostoru bivše Panorame već realizirati neke aktivnosti”.

Ajde, bitno da su striktno definirali što će raditi, samo da se ne polome od brzine…

– Stare slave djedovino…

Glory days well they’ll pass you by…
Glory days in the wink of a young girl’s eye…
(Bruce Springsteen)

Ovog vikenda, uz rasprodanu predstavu Mamma Mia! i fantastičan Festival vatrometa, Opatija je doista izgledala kao dama vrijedna svoje ”stare slave”…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!