Tjedni retrovizor

Teme su nam ovog tjedna vrlo aktualne – nogomet, brodogradnja i policija.

Zadnji čin farse
Rastočija si se, ka barilo, leute moj.
I mriža je sagnjila, leute moj.
Osta si sam, napušten brod.
(Toma Bebić)

Ako nekome nije bilo jasno što će se događati s brodogradilištem u Rijeci, dobar uvod u vrhunac brodograđevne krize u Hrvatskoj koja je konstatna već više od dvadeset godina mogla mu je dati sudbina Tvornice industrijske i brodske opreme u Matuljima.

Ako je nekome od vladajućih struktura trebao „testni projekt“ prije gašenja brodogradnje u Rijeci i Puli, odlično iskustvo mogao mu je pružiti način na koji je TIBO otpravljen u ropotarnicu povijesti, gdje malo tko za njega pita i zna.

Posljednjih dana ponovo je u fokusu javnosti zbog dražbe kojom se pokušava naći kupca za zemljište bivšeg industrijskog pogona u Matuljima a koja će biti posljednji čin u tragediji ponižavanja ovog proizvodnog pogona, budući da se teren prodaje za jedva četvrtinu procijenjene vrijednosti.

Nakon što se nad TIBO-m spusti zastor, nakon što se radnicima isplate mrvice, nakon što posvjedočimo tome kako ova država brine za svoju imovinu i kakve strategije ima za strateške industrije, neće nas više čuditi to što nakon godinu dana izrade programa restrukturiranja Uljanika ministar Horvat i njegove stručne službe nisu imale pojma koliko iznose dubioze ove tvrtke, dok im to nije otkrio Tomislav Debeljak.

Sigurnost i povjerenje
Nijedne nema bolje od naše policije,
Nijedne nema bolje uaaaaaaaaaaa!
(Paraf)

Scena u kojoj pred njima stoji „plavac“ s visoko podignutom „lizaljkom“ uglavnom kod većine vozača izaziva Pavlovljev refleks znojenja dlanova i preraspodjele kućnog budžeta kako bi u njega ušao i iznos potencijalne kazne za prometne prekršaje. No, vozačice je u petak, na Međunarodni dan žena, policija zaustavljala iz sasvim drugačijeg razloga – da im pokloni cvijet i osmijeh, što je naišlo na izvrsne reakcije kod dama, ali i čitave javnosti. Takve akcije vrlo će brzo donijeti simpatije za MUP i potencijalno promijeniti mišljenje ljudi o policiji kao o represivnom aparatu. Puno će bolje za svih biti ako ih počnemo doživljavati kao vitalni dio zajednice, koji brine o našoj sigurnosti, umjesto kao izvana nametnutu silu.

Sportsko jedinstvo
Life’s a football game,
As every chump and champ knows…
(Iggy Pop)

Težak start u javnosti imao je NK Matulji, nogometni klub koji se prije zvao – NK Mune. Promjena imena najavljena je početkom godine, sada je i službeno predstavljena javnosti, ali „hard core“ fanovi kluba nezadovoljni su preimenovanjem. No, sa svakom je promjenom tako – uvijek postoje oni koji im se opiru. Treba ipak očekivati da će pod novim imenom NK Matulji naići i na širu podršku cijele općine, a Muncima nitko neće moći oduzeti činjenicu da su glavni dio matuljske nogometne priče.

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 months ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!