Uspjeh liburnijskih i kvarnerskih glazbenika – Jazzeri dominiraju po broju nominacija za Porina @ Opatija, Rijeka

Elvis i Oliver

Porinu za zajednički album nadaju se i Urban, Prlja i Mrle s Matejem Zecom. No, ne za rock album kako bi se moglo očekivati, već za najbolji album za djecu, s naslovom „3 praščića/Slavuj“.

Opatija, Rijeka – Glazbenici i producenti s liburnijskog i riječkog područja zaslužili su brojne nominacije na natječaju za jubilarnu, 25. diskografsku nagradu Porin, a po broju prilika za osvajanje prestižnog kipića prednjače jazzeri.

Elvis Stanić za svoju je suradnju s Oliverom Dragojevićem na skladbi Rusulica s novog albuma „Air/Zrak“ nagrađen sa čak tri nominacije – za najbolju mušku vokalnu izvedbu, najbolji aranžman te najbolju snimku. Elvisu i Oliveru u kategoriji najbolje muške izvedbe konkurirat će i Damir Kedžo s pjesmom „Ljubavi moja“.

Zvjezdan Ružić Sextet i njihov „Elfin Farewell“ natječu se za najbolji jazz album, a u toj kategoriji je i Marko Tolja s Jazz orkestrom HRT-a i albumom „Stavi pravu stvar“. Ružićeva pjesma „Kanibal“ s istog je albuma nominrana za najbolju jazz skladbu, gdje joj društvo pravi „All After All“ čiji je autor Darko Jurković Charlie. Ta pjesma konkurira i za najbolju jazz izvedbu, a u istoj se kategoriji Porinu nada Zvjezdan Ružić s pjesmom „Giant’s Freedom“.

Glazbenici s ovih krajeva uspješni su i u drugim glazbenim žanrovima, pa tako Antonela Doko ima priliku osvojiti Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu za pjesmu „Odlična stvar“. Boris Štok, donedavni pjevač grupe Quasarr koji je uplovio u solo vode ima priliku okititi se titulom novog izvođača godine, dok riječki rockeri iz grupe Jonathan konkuriraju za najbolji rock album.

Olja Dešić i Sveto Popović imaju priliku Porina osvojiti kao glazbeni producenti albuma „Zbogom ljubavi“ klape Luka koji je nominiran u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe, Neno Belan nominiran je kao urednik kompilacije skladbi sa 64. Zagrebačkog festivala u kategoriji najboljeg albuma s raznim izvođačima, dok Ivan Popeskić ima priliku kao producent osvojiti Porina u kategoriji najboljeg koncertnog albuma za „Isti osjećaj“ Massima i Zagrebačkih solista.

Konačno, tu su i dva kurioziteta. Prvi je činjenica da priliku za osvajanje Porina ima i najslavniji pjevač ovih prostora, koji je proslavio terasu hotela Kvarner – Ivo Robić, u kategoriji za najbolji povijesno-tematski album sa „100 originalnih pjesama“ koji je pripremio Boris Mušćet, a drugi je da se Porinu za zajednički album nadaju i Urban, Prlja i Mrle s Matejem Zecom. No, ne za rock album kako bi se moglo očekivati, već za najbolji album za djecu, s naslovom „3 praščića/Slavuj“.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!