FOTO: Bira se najljepša kamelija @ Juraj Šporer

kamelija_smOpatija – U Umjetničkom paviljonu ” Juraj Šporer”, jučer je otvorena izložba pod nazivom ”Kamelije Opatijske rivijere”. Na izložbi je prikazano i predstavljeno stotinjak cvijetova kamelije, 70 sadnica kamelija i dio zbirke crteža kamelija, dr. Luigia Sacca, iz 19.stoljeće. Manifestacija se održava uz financijsku potporu Turističke zajednice i Rotary kluba Opatija.

Jan Bernd Urban - Predsjednik udruge Iginio Scarpa

Jan Bernd Urban - Predsjednik udruge Iginio Scarpa


– Kamelije su cvijeće, a cvijeće treba njegovati. Da bi mi jedan dan mogli uživati u njihovoj ljepoti, potrebno je 365 dana predanoga truda, koji ulažu Parkovi kod kojih je pohranjena naša zbirka.
Međutim, kamelije su i turistička atrakcija, a kao turističko mjesto mi upravo kroz njih pokazujemo koliku pažnju poklanjamo cvijeću i kolika je naša civilizacijska razina, kazao je Jan Bernd Urban, predsjednik Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa, zahvalivši se svima koji su omogućili održavanje jučerašnje izložbe.
– Medicinu, osobito talijansku, dr. Sacco zadužio je pionirskim uvođenjem cjepiva boginja. U Milanu ga pamte kako jednog od velikih primariusa gradske bolnice, a kameliofili su mu zahvalni što je dio raskoši svoje ogromne zbirke kamelija dao ovjekovječiti koloriranim crtežima u akvarel tehnici nepoznatog umjetnika, istaknuo je predsjednika udruge ”Iginio Scarpa” Jan Bernd Urban u katalogu koja je pratila izložbu.
kamelija6
Veći dio izložbe bio je posvećen upravo sadnicama kamelija koje su zbirci kamelija Iginio Scarpa donirali članovi Rotary klubova iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Švicarske i Hrvatske.
Brojni posjetitelji izložbe glasali su za najljepši cvijet, a koja kamelija će osvojiti titulu najljepše saznati ćemo posljednjeg dana izložbe odnosno u nedjelju, u 20 sati.
kamelije_txt
Predsjednik udruge ”Iginio Scarpa”, Jan Bernd Urban, s nama je podijelio svoje zadovoljstvo: ”Organizacija je bila dobra, odaziv prekrasan.
Vjerujem da smo išli korak dalje. Ovim putem vas pozivam u Umjetnički paviljon Juraj Šporer da pogledate izložbu i da izaberete najljepšu kameliju te da budete dio humanitarne akcije i svojim doprinosom pomognete udruzi za terapijsko jahanje ”Pegaz”.
publika2
kamelija4
kamelije
Nikola Cvjetović
Vezane vijesti:
Kamelijama do srca… srcem do dobrog djela…
VIDEO: Otvorenje sezone izložbom kamelija @ Miramar
Kamelije Opatijske rivijere – Kamelijama do srca, srcem do dobrog djela!
Turisti opatijskog grofa

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net