Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH

urban1Za Liburnija.net piše : Jan Bernd Urban
Aristokracija, koja je u osvitu opatijskog turizma uživala u tome da vlastitim prisustvom uvelike doprinese činjenici da se malo ribarsko mjesto pod Učkom sve češće pojavljuje na naslovnicama tadašnjih evropskih novina, gotovo drsko preuzimajući prostor razvikanim destinacijama kao što su Cannes, Biarritz, San Remo, Meran, Nizza i ostali, a 1890. godine je dobila pojačanje koje je, definitivno, našu Opatiju činilo ravnopravnom konkurencijom.
Te godine, u pedantno vođenim zemljišnim knjigama, upisano je da je novi stanovnik Opatije, na adresi br. 63, Alfred Karl grof Harrach, i to u vili obiteljskog imena. Bila je to Opatija u kojoj je broj kuće bio strancima sasvim dovoljan, a domaći su i bez njega znali da je vila Harrach na Dražici.
Premda je ta vila službeno pripadala grofu Alfredu, (1831.-1914.), njegov stariji brat Jan (1828.- 1909.), uvijek je isticao da posjeduje vilu u Opatiji, ne vodeći osobito računa o birokratskim bilješkama zemljišnih knjiga.

Grb obitelji Harrach

Grb obitelji Harrach


Mlađi Alfred nije tome pridavao neku posebnu pažnju, svjestan i sam činjenice da nitko u njegovoj obitelji bez pomoći službenika nije bio u stanju nabrojati sastavnice obiteljskog bogatstva, a da pri tome ne zaboravi spomenuti poneki dvorac, vilu, šumski kompleks, poljoprivredno dobro ili industrijski pogon.
Konačno u obitelji nitko nije bio u stanju iz glave nabrojati sastav obiteljske kolekcije slika, a da mu pri tome ne izmaknu poneka remek djela koja i kod najvećih kustosa svjetskih galerija ne izazivaju uzdah.
Harrach je aristokratska obitelj čeških korijena koja se spominje još u XII st. i koja se uzdigla do jedne od najznačajnijih obitelji austrijske carevine. Od 1552. godine baruni, od 1627. godine grofovi, a obitelj je svojim članovima mogla nazvati feldmaršale, landmaršale, diplomate, kraljevske nevjeste, kneginje, nadbiskupe, kardinale, državnike i carske savjetnike od kojih su mnogi bili odlikovani najvišim mogućim odlikovanjima poput ‘Ordena zlatnog runa’ ili ‘Ordena Marije Terezije’.
Za našu lokalnu povijest svakako je najznačajnija pojava Jana (Johann) grofa Harrach, kojeg su Opatijci uvijek dočekivali s največim poštovanjem. Nije to bilo nezasluženo jer je u osobi Jana grofa Harracha, hrvatski narod imao velikog prijatelja.
Apsolutno lojalan caru, Harrach nikada nije zaboravljao na svoje češke korijene i slobodan pristup do cara, te je uvijek koristio dobrobit slavenskog elementa u višenacionalnoj Monarhiji u kojoj su pred zakonom bili svi jednaki, no biti Njemcem ili Mađarom ipak je značilo biti jednakijim no biti Čehom ili Hrvatom. Grof Janko Drašković, veliki promicatelj ilirske i hrvatske misli bio je velikim uzorom grofu Harrachu.
Premda su prvenstveno Česi njegovi veliki dužnici, Jan grof Harrach je i nama u Hrvatskoj bio velikim prijateljem. Od 1894. godine bio je osnivačem i predsjednikom Društva za promicanje narodnog gospodarstva Dalmacije, tadašnje pokrajine koja mu je jako prirasla srcu.
U mjestu Konarovice ovaj je marljivi i poduzetni grof podigao industrijske pogone koji su doslovce preporodili čitav kraj. U susjedstvu, u mjestu Buchory, živio je još jedan veliki kasniji Opatijac.
Pri odluci da baš u Opatiji kupi vilu Rosaliu, violinski virtuoz Jan Kubelik (1880.-1940.) njegov imenjak grof Harrach nije bio baš nevin.
Brat Alfred, na koga je formalno glasilo vlasništvo opatijske vile izazivao je divljenje svojom velebnom jahtom koju je, dakako u duhu svoje ljubavi prema svom odabiru boravka, nazvao ”Dražica”.
Bila je to prva prava jahta koja je ploveći Mediteranom iskazivala Volosko kao matičnu luku, a opatijsku Dražicu kao adresu stanovanja vlasnika.
Alfred grof Harrach, umro je kako i pristoji pravom Opatijcu, upravo u Opatiji, u svojoj ″vikendici″ i tako još jednom potvrdio da se ono što je srcu drago, ne može nadomjestiti nikakvim dvorcima ili palačama pa bili oni velebni poput Harrachevih.
Jan Bernd Urban – vezane vijesti
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net