FOTO: Bagerima po povijesnom putu – Srušeni ‘slavni’ Ičićanski škalini @ Ičići

rusenje_skalini_icici_mrtvacki_put_ivo_dujmic_2016_3_01

Nakon što su škalini u Ičićima ”nestali” u katastarskoj izmjeri prije nekoliko godina, stvarnost su ”papirima” prilagodili bager i radnici koji su jučer srušili i uklonili nekadašnji povijesni prolaz, star dvjestotinjak godina… Jučerašnje rušenje škalina možete pogledati na ovom linku

Arhiva: Škalini nakon obnove 28.02.2011.  @ Ičići

Arhiva: Škalini nakon obnove 28.02.2011. @ Ičići

Ičići – Usklađivanje katastra i stvarnog stanja u posljednje je vrijeme jedna od značajnijih aktivnosti lokalne samouprave, a jučer je u Ičićima učinjen obrnut proces – stvarno stanje usklađeno je s onim katastarskim.

Nakon što su škalini u Ičićima ”nestali” u katastarskoj izmjeri prije nekoliko godina, stvarnost su ”papirima” prilagodili bager i radnici koji su jučer srušili i uklonili nekadašnji povijesni prolaz, star dvjestotinjak godina… Posljednji je to korak u priči dugoj pet godina i bremenitoj aferama i sudskim sporovima.

Naime, popularni Ičićanski škalini, toponim koji je nekada, kao važan dio povijesnog Veprinačkog puta, služio kao veza između Opatije i zaleđa, danas su najpoznatiji po činjenici da se oko njih gradonačelnik Ivo Dujmić ”sporio” s gradom kojemu je na čelu.

rusenje_skalini_icici_mrtvacki_put_ivo_dujmic_2016_01

Čitav slučaj počeo je prije više od pet godina, kada je u javnosti objavljena informacija da je Ivo Dujmić angažirao odvjetnike koji s lokalnom samoupravom rješavaju pitanje vlasništva nad spornim škalinima. A do objave je došlo nakon što su škalini na zahtjev MO Ičići sanirani radovima vrijednima 80 tisuća kuna, da bi se kasnije pokušao zagraditi put novoobnovljenim škalinima za koje je Ivo Dujmić smatrao da su na njegovom terenu, a lokalna samouprava i Mjesni odbor, da se radi o javnom dobru.

U međuvremenu, Dujmić je zbog optužbi da je u ”aferi škalini” prisvojio javno zemljište i iskoristio svoj položaj na čelu grada tužio oporbenog lidera Nikicu Pažina, no sud je odbacio da se u ovom slučaju radilo o Pažinovoj kleveti gradonačelnika.

Ipak, s vremenom su škalini zagrađeni i prepušteni propasti, da bi jučer dočekali i svoj konačni kraj.

Nekadašnji škalini

Nekadašnji škalini

Davor Žic / PodUčkun.net