FOTO: Usvojen Proračun @ Opatija

vijece_opatija_proracun…umjesto Kršanca, u vijećničkoj klupi, Igor Puž postavio je isprintano idejno rješenje uređenja Bituha…
…novi proračun podržala je kompletna vladajuća koalicija, uz dva suzdržana i tri protiv…

Opatija – Gradski vijećnici, na maratonskoj sjednici, donijeli su jučer Proračun Grada za 2011. godinu, ”težak“ 132,7 milijuna kuna, što je četiri posto manje u odnosu na, jučer, rebalansirani Proračun za ovu godinu.
U odnosu na plan prije današnjeg rebalansa, Proračun za 2011. godinu 10 posto je manji od ovogodišnjeg. Novi proračun podržala je kompletna vladajuća koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU), uz dva suzdržana (Orešković i Urban) i tri protiv (Puž, Pažin i Ćorić).
Za razvojne programe u razdoblju od 2011. do 2013. planirano je 95,2 milijuna kuna, najviše za izgradnju objekata komunalne infrastrukture. Na prihodovnoj strani, najveći se rast planira od prodaje imovine koja nije planirana za javne namjene. Pritom nije riječ o ”krpanju proračunskih rupa“, već se prodajom imovine postiže pokretanje investicija na prodanim nekretninama, a time i novo zapošljavanje, kao i prihodovanje sredstava od komunalnog doprinosa, koja će biti upotrijebljena za gradske investicije.
– Tema Proračuna za 2011. nije zatvorena njegovim usvajanjem, nastavljamo pratiti situaciju, bude li potrebe dodatno ćemo smanjivati rashode. Vrijeme proračunske štednje je teško vrijeme za politiku, ali zato svako postignuće u teškim vremenima objektivno vrijedi više, zaključio je Dujmić.

Liburnija.net_ Pogled s galerije @ Opatija

Liburnija.net_ Pogled s galerije @ Opatija


Osim pada prihoda, bitan ograničavajući faktor u sastavljanju prijedloga proračuna je vrlo mali manevarski prostor za preraspodjelu sredstava, od kojih je većina namjenska, ili se odnosi na preuzete obveze. Unatoč recesiji, zadržan je standard u socijali i zdravstvu, odgoju i obrazovanju te u komunalnoj infrastrukturi, dok je do smanjenja došlo ponajprije u materijalnim troškovima, kulturi, sportu i financiranju udruga. Opatijski gradonačelnik istaknuo je da je prijedlog proračuna ”zatvoren“ bez povećanja prireza, komunalne naknade i cijene vrtića. Istodobno, Grad i dalje za svoje stanovnike plaća četiri kune naknade za razvoj u cijeni kubika vode.
Oporba je, između ostalog, prigovorila predlagatelju proračuna da se ne vodi kriterijem dobrog gospodarstvenika, plaćajući previše pojedine usluge – poput javnih zahoda (za čije održavanje predloženo je raspisivanje javnog natječaja), održavanja drvoreda i klupica u parku, popločavanja javnih površina.
– Mnoge stvari konstantno preplaćujemo, a ovaj proračun nije rađen u maniri dobrog i savjesnog gospodarenja javnim resursima. Milijuni kuna odlaze nam na rashode koji se vrlo lako mogu umanjiti, a onda nemamo novca za kulturu, sport i civilno društvo, istaknuo je Nikica Pažin.
Vijećnička pitanja obilježio je i ‘duel’ između gradonačelnika Dujmića i Igora Puža oko uređenja Brituha.
Liburnija.net: Igor Puž, a umjesto Kršanca, isprintani Brituh...

Liburnija.net: Igor Puž, a umjesto Kršanca, isprintani Brituh...


– Uređenje Brituha u Veprincu nije ”skinuto“ iz proračuna, nego je planirano za 2012. godinu, obzirom da još nije donesen Detaljni plan uređenja i konzervatorska podloga na čemu je inzistirao novi šef Konzervatorskog odjela u Rijeci, kazao je Dujmić.
Nakon čega mu je vijećnik Puž odgovorio da očigledno nisu razgovarali s istom osobom kad on ima potvrđenu informaciju da će konzervatorska podloga biti gotova do ožujka 2011., pa ne vidi razloge zašto se s uređenjem ne krene već 2011. godine.
Osim uvodne ‘priče’ o Kršancu i Brituhu, vijećnike je također zanimalo kada se kreće s izgradnjom društvenog doma, s već nezaobilaznom pripadajućom boćarijom, na Opriću (dr. Varljen), preko ‘tihe’ ostavke Elvisa Stanića i raznih špekulacija o njegovom nasljedniku (Crnković, Pažin), te naftnih mrlja na Slatini (Baždarić, Urban), do razloga zbog kojih još uvijek nije raspisan natječaj za iskazivanje interesa za garažno poslovni centar Andrija Štanger.
Uz proračun, opatijski vijećnici danas su donijeli i zaključak o uvođenju sustavnog gospodarenja energijom na području Grada te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja u iduće tri godine, a od početka iduće godine dosadašnje tri linije city busa smanjuju se na dvije, kako bi se izbjeglo dupliranje prometnih pravaca, te linije prilagodile stvarnom korištenju dodatnoga gradskog prijevoza. Tako će linija ”Liburnija“, koja se znatnim dijelom preklapala s ”Kamelijom“, prometovati na relaciji Opatija – Pobri – Tošina – Volosko, dok će linija ”Učka“ povezivati Opatiju, Ičiće, Poljane i Veprinac.
Na prijedlog vijećnika HDZ-a, gradonačelnik je podnio informaciju o stanju projekta garaže Slatina, nad čijim je investitorom predloženo otvaranje stečaja.
Liburnija.net: Vološćanske ćakule @ Opatija

Liburnija.net: Vološćanske ćakule @ Opatija


Liburnija.net: Oči moje Opatije...

Liburnija.net: Oči moje Opatije...


Liburnija.net: Gradsko vijeće @ Opatija

Liburnija.net: Gradsko vijeće @ Opatija


Liburnija.net: Papirnate maramice za svaki slučaj...

Liburnija.net: Papirnate maramice za svaki slučaj...


Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Reakcije na ostavku Kršanca
HDZ kritički prema prijedlogu proračuna @ Opatija
Predstavljen gradski proračun @ Opatija
Sandi Kršanac podnio ostavku u Gradskom vijeću
Usvojen proračun Grada Opatije
Osvrt na prijedlog proračuna Grada Opatije
Video: Opatijska renesansa

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net