Godišnji retrovizor: 15 tema koje su obilježile 2017. godinu (1. dio)

Kralj parkinga u Opatiji…

Krajem godine već prema tradiciji bacamo pogled daleko unazad, sve do njenog početka, kako bismo složili sveobuhvatan popis bića, stvari i pojava koje su obilježile proteklih dvanaest mjeseci. U našem godišnjem retrovizoru tako donosimo 15 najvažnijih tema iz 2017. godine odabranih rigoroznim misaonim procesom koji se sastoji od kombinacije meditacije i eliminacije.

Sve to objavit ćemo u četiri nastavka, a ovaj prvi, da nam balans ne „visi“ kao matuljskom proračunu, dopunit ćemo i jednom „bonus“ pričom, o najsmješnijim stvarima koje smo čuli i vidjeli tijekom proteklih 360 dana.

BONUS ULAZ: Izreka „smijeh naš svagdašnji“ podrazumijeva da bismo svakoga dana trebali pronaći nekog razloga za zadovoljstvo i veselje, prosto iz zdravstvenih razloga, a sreća u nesreći s političarima i javnim službenicima koje imamo jest da nam na sav stres kojim nam kradu dragocjene dane života, ponekad uzvrate i pokojom „smešnicom“ koja nam nešto od tih ukradenih dana – vrati. Ove godine smijali smo se blesavom znaku na Tošini, izjavi gradonačelnika Ive Dujmića kako „sportska dvorana nije sportski objekt i još ponekoj stvari, no vrhunac je ipak bio istup vijećnika PGS-a Mladena Prenca. Evo izvatka iz izvještaja sa sjednice Vijeća na kojoj je dana izjava što će ući u legendu:

– PGS je ispočetka bio protiv povećanja komunalne naknade, no zbog međustranačkog dogovora dignut ćemo ruku za povećanje, kazao je Mladen Prenc, koji je prilikom glasovanja zajedno s kolegom Harijem Jurdanom ostao suzdržan.

15. Pariz, možda. Vijest da je osječki poduzetnik Zdravko Josić kupio hotel Paris, ruglo što već godinama nagrđuje vizuru Opatije, definitivno zaslužuje ulaz u „top 15“, a zaslužila bi i još bolji plasman da se nisu pojavile sumnju u realizaciju grandiozne investicije. Rok za ispunjenje „kuće duhova“ životom ističe s posljednjim danom ove godine, pa nećemo dugo morati čekati na odgovor hoće li na vrijeme renesansa stići do Pariza. Dok opatijski hotel barem ima neku šansu za novim životom, ičićanska Villa Münz tu priliku još uvijek čeka, čitavo vrijeme tragično propadajući, ali takvih problema nije imala nekadašnja Todorićeva rezidencija u Medveji koja je vrlo brzo našla kupca.

14. School’s over. Ove godine zatvorilo se i posljednje opatijsko mjesto za izlaske, a noći život postao je tek – muzejskim eksponatom.

13. Tanke plave linije. Parking je definitivno jedna od najspominjanijih tema ove godine, iako tijekom proteklih dvanaest mjeseci na tom polju i nije bilo osobitih noviteta. Međutim, tijekom predizborne kampanje sve političke stranke „nanjušile“ su da su opatijski građani manje-više nezadovoljni aktualnim koncesionarom, Liburnija parkingom, te da žele puno fleksibilniji pristup organizaciji prometa u mirovanju. Idealno, onaj u kojem bi uvijek bilo mjesta za parkiranje, a parking bi bio besplatan. U takvom raspoloženju, gotovo svi kandidati za opatijskog gradonačelnika najavili su da će upravljanje parkirnim mjestima posvetiti gradskoj tvrtki, no, zbog problema s natječajem za nabavku aparature čini se da će se ta situacija ipak zakomplicirati. Za utjehu, Opatijci će dobiti prvi sat parkinga besplatno, a ne treba sumnjati da će mnogi to shvatiti kao kreativni izazov da preparkiraju automobil osam puta tijekom radnog dana u različite zone i osiguraju si osam prvih besplatnih sati. No, to su već teme od iduće godine, a ove se valja prisjetiti i jednog „velemajstora parkiranja“ koji je pronašao slobodno mjesto u dupkom punom gradu. Na vrhu palme.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!