[FOTO] Lovranski puhači gostovali u Sloveniji, ovu subotu nastupaju u Bujama

Autor: Radovan Trinajstić 25.05.2023

Marezige, malo mjesto iznad Kopra poznato po brojnim vinogradima i sortnog vina Refošk tog je popodneva nastupom orkestara privuklo brojne posjetitelje tog dijela Slovenije.

Lovran - Nakon što je uspješno odrađeno domaćinstvo i organizacija 31. Međunarodnog festivala puhačkih orkestara "Naš svijet je glazba" održanog početkom svibnja, članovi Puhačkog orkestra Lovran prošlog vikenda uspješno su nastupili u Sloveniji. Na poziv svojih dugogodišnjih prijatelja iz Pihalnog orkestra Marezige kraj Kopra, glazbenici iz Lovrana su nastupili na njihovom 22. Mednarodnom srečanju pihalnih orkestrov. Na ovom susretu nastupilo je pet orkestara, medju kojima je uz domaćine Marezige bili još slovenski orkestri Novo Mesto i Sveti Anton, te talijanski orkestar Prosecco i Lovran kao predstavnik Hrvatske. Nakon kratkog mimohoda svih orkestara u pratnji mažoretkinja Kopra i Povira , uslijedilo je svečano otvorenje uz pojedinačno sviranje državnih himni i zajedničko sviranje orkestara slovenske skladbe "Tra - ta - ta".

Marezige, malo mjesto iznad Kopra poznato po brojnim vinogradima i sortnog vina Refošk tog je popodneva nastupom orkestara privuklo brojne posjetitelje tog dijela Slovenije. Svojim kratkim dvadesetominutnim nastupom svaki orkestar predstavio se svojim dobro uvježbanim skladbama predstavljajući svoje glazbeno umijeće. Lovranski orkestar pod vodstvom dirigenta Borisa Babiča iz Mareziga (zamjenski dirigent zbog opravdano odsutnog stalnog lovranskog dirigenta Borisa Mohorića) izveli su pet skladbi. Svojim dobro znanim i osebujnim programom sastavljenom od evergreena, skladbi latino ritma i rocka Lovranci su uveliko razveselili prisutnu publiku na koncertu. Susret u Marezigama je zaključen druženjem svih glazbenika.

Ove subote, 27. svibnja lovranski glazbenici nastupit će na 48. Susretu puhačkih orkestara Istre čiji je domaćin grad Buje i njihov Puhački orkestar. Na ovom najdugovječnijem skupu puhačkih orkestara na ovim prostorima nastupit će orkestri s istarskog poluotoka što djeluju na području Hrvatske, Slovenije i Italije. Uz domaćina Buje svoje sudjelovanje su prijavili orkestri iz Buzeta, Spinčića, Labina, Lovrana, Pazina, Pule, Rovinj, Vodnjana, Sv. Lovreča, Vižinade, Babića i Roča, te talijanski orkestri Breg - Dolina i Muggia - S. Barbara i slovenski orkestri Izola i Sveti Anton.

Bit će to najveći skup orkestara s oko 650 glazbenika. Prema programu svi oni će u 14 sati pojedinačno prodefilirati središnjom ulicom Buja da bi nakon otvorenja susreta na središnjem trgu ovog istarskog gradića u 16 sati započeo veliki koncert na kojem će svaki orkestar se predstaviti sa svojim kratki programom. Za sve sudionike susreta predviđeno je zajedničko druženje do kasno u noć u kojem neće izostati glazbe i prijateljskog druženja glazbenika iz raznih sredina.

Lovranski puhači gostovali u Sloveniji, ovu subotu nastupaju u Bujama

Više sa portala poduckun.net ...