[FOTO] OSAMDESET KAPELICA I ČETIRI MALE CRKVE Održana promocija knjige Edvina Rutara “Kapelice u župama Mošćenice i Brseč''

Autor: Nikola Cvjetović 10.04.2022

Knjiga je dvojezična, na hrvatskom i na talijanskom jeziku, a može se reći da je pravi vodič kroz područje od Kraja do Zagore, preko Mošćenica i Bodaja sve do Male Učke.

Mošćenička Draga – U zgradi javne namjene održana je promocija knjige “Kapelice u župama Mošćenice i Brseč” autora Edvina Rutara.

Riječ je o autoru koji se već više od dvadeset godina bavi istraživanjem povijesti, etnologije običaja i ostalog u svom zavičaju. On je i kolekcionar starih razglednica, starih fotografija i dokumenata iz Mošćenica i Brseča. Jedan je od osnivača Čakavskog sabora u Mošćenicama. Pravi je nasljednik poznatog Antona Pappa koji je iza sebe ostavio dvije vrijedne knjige, monografiju “Slike sjećanja i života” i autobiografiju “Moja sjećanja”.

Kako piše u predgovoru izravan povod za istraživanje nastao je 2012. Godine kada su Županijske ceste izvodile rekonstrukciju zavoja Pul kapelice na cesti Mošćenička Draga - Mošćenice. Nastavak zavoja zove se Bragoc, a neki mještani potok u zavoju zovu Suhi potočić. Uz samu cestu, na stijeni, stajala je stara kapelica Majke Božje koja se nije mogla sačuvati. Izvođač radova i Općina Mošćenička Draga obavezali su se izgraditi novu kapelicu nedaleko stare. Staru kapelicu dao je izgraditi župnik Milan Grlj koji je službovao u Mošćenicama od 1930. do 1933. godine. Kapelica je bila na skrbi obitelji Kalčić - Malinari, a sada Rutar. Koordinirajući i pomažući oko izgradnje, bojanja i opreme nove kapelice, rodila se ideja o istraživanju i drugih kapelica.

Knjiga je dvojezična, na hrvatskom i na talijanskom jeziku. Za izdanje u kojem je prikazano 80 kapelica i četiri male crkve u fotografijama, neke i starim fotografijama, arhitektonskim crtežima, kartama, opisom i GPS lokacijama može se reći da je pravi vodič kroz područje od Kraja do Zagore, preko Mošćenica i Bodaja sve do Male Učke.

Edvin Rutar

Na promociji su govorili o knjizi nakladnik Franjo Butorac, autor predgovora “Znamen pučke pobožnosti”, prof dr.sc. Marijan Bradanović, načelnik Riccardo Staraj, autor arhitektonskih crteža Damir Kremenić, fotograf Marin Aničić I sam autor Edvin Rutar.

Knjiga je ugledala svjetlo dana uz financijsku pomoć Općine Mošćenička Draga, Turističke zajednice Kvarner, Zajednice Talijana Mošćeničke Drage i Talijanske unije, a po promotivnoj cijeni od 100 kuna može se kupiti do naredne nedjelje u prostoru TZ Mošćenička Draga.

Više sa portala poduckun.net ...