…na kafe: Denis Razumović Razz

na_kafe_smlKastav – Denis Razumović, odnosno ”gospodin saksofon” jedan je od najkvalitetnijih domaćih jazzera, jedan od rijetkih koji živi isključivo za jazz i teško pristaje na kompromise. Osim što ‘živi za jazz’, prebivalište mu je na Kastvu, a barka mu je vezana na Voloskom, tako da je njegova liburnijska spona – čvrsta i neraskidiva.
Evo što smo od njega čuli ”na kafe”, bez dodatnog mudrovanja i uljepšavanja.
Bok, Denis, šta ima novoga? Kako napreduje nova ploča?
– Pozdrav stari, evo, intenzivno radim na novom albumu, snimio sam 10 autorskih stvari a već od prije imam snimljen ”Termiti homage”. Prvotno sam mislio na album staviti 12 originala ali u međuvremenu se ”rodio” još jedan autorski uradak pa ću i njega u vrstiti na cd tako da će na popisu biti 13 autorskih stvari i Termiti kao bonus track… I tako to, brijem na sve te stvari, koncepciju, suradnike, svašta… Dobro je, kreativno, moraš ćuti stvari pa će ti biti jasnije!
Imam osjećaj da je ljeto najbolje doba godine za jazzere…Tad vam ne fali nastupa, svira li se jednakim intenzitetom i u ovo doba?
– Ma pazi, teško je o tome uopćeno razgovarati, ja sam zadovoljan jer nam se uslijed intenzivnog zajedničkog muziciranja, kroz gotovo četveromjesečni period tokom kojega smo svirali u formaciji tria, dva ili tri puta tjedno, Astrid Kuljanić – vokal, Spartaco Črnjarić sa gitarom i ja sa alt i tenor saksofonom, dakle, desio jedan zreli glazbeni projekt koji je stasao u jedan kompleksan a istovremeno publici vrlo prihvatljiv produkt. Eto, da nije bilo intenzivnih ljetnih jazz gigova teško da bi se tako nešto održalo na profi nivou! Pa shodno toj konstanti mi i sada nastavljamo sa gigovima pa ću biti slobodan ti se pohvaliti da npr, do kraja kalendarske godine u formaciji kvinteta sviramo na Pećinama u Tower centru…

Denis Razumović - Razz & Spartaco Črnjarić - Profa

Denis Razumović - Razz & Spartaco Črnjarić - Profa


Koliko su tu značajni i festivali, kao put ka široj publici?
– Čuj meni su u umjetničkom smislu i u smislu promoviranja mojih glazbenih zamisli, festivali iznimno značajni, a i najvažniji su mi plato za afirmaciju moje djelatnosti, uzimajući u obzir činjenicu da se na jazz festivalima okuplja još uvijek, na svu sreću, kvalitetna, dobro informirana te u jazz zaljubljena publika! Dakle, mislim da nastupom na festivalu imaš priliku zasvirati pred eventualno malobrojnijom ali zato probirljivijom i profiliranijom publikom koja se nije tamo našla slučajno, e pa taj auditorijum istančanog glazbenog ukusa svojim, da tako kažem, biranjem, odobravanjem tvoje glazbe, realno diže cjelokupni rejting tvom radu.
razz_sax
Ako pofali nastupa, da li razmišljaš o kojem nastupu na svadbama? Recimo, jedan poznanik je tako škrt da je na svojoj svadbi sam svirao, i to Bajagu uz pomoć publike… Kakav bi ti složio repertoar za pir?

– Pa ti bi se iznenadio da znaš koliko smo mi, svi zajedno, bez izuzetaka, odsvirali, kako ih mi zovemo”jazz svadbi”!!! I mogu ti reći da su ljudi znali bez frke plesati na Now’s the time od Parkera ili na neke Jobimove sambe ili bossa nove… Osobno sam imao čast svirati na svadbama i potpuno instrumentalni repertoar, iako se vokalni jazz u takvim prilikama ipak preferira ali ipak, bilo je i takvih zaljubljenika koji su htjeli da im sviramo isto kao i u jazz clubu-u kvartetu, bez pjevačice!
Lani si ponovo ”digao” Statusa… Na koju nagradu pucaš ove godine?
– Ma gledaj, želim precizirati – LANI SAM DOBIO DVA STATUSA!!! Bože, meni je to važno, kad su me pozvali po drugoga, nisam mogao vjerovati da mi se to događa, to je divan osječaj! A isto tako ne mogu vjerovati koliko se nemarno o tome izvještava i inače u medijima! Evo primjera – zamislite da neko dobije dvije Grammy nagrade, a novinari stalno spominju da je taj dotični dobio – Grammy! Znači jedan!!! ???Ali ne, dobio je dva, to treba točno navesti i naglasiti, jer nagrade su važne potvrde naše izvrsnosti, bez obzira što se mislilo i govorilo u kuloarima!!!
PS. Uffff sad na kraju sam se totalno uzbudio i narogušio hahahaha. Vidi se to po pretjeranoj interpunkciji…
Davor Žic / Liburnija.net
…a kafe su s nama popili: Maria Iveković, Danijel Liber, Slavica Mrkić Modrić, Mladen Sinožić, Marijana Kalčić Grlaš, Ines Greblo, Riccardo Staraj, Sandi Krstinić i Neven Varljen.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net