2. Europski forum - P. Lürssen: Želimo oživjeti brodogradnju i otvoriti nova radna mjesta

Autor: Portal Torpedo 17.06.2024

Foto: Sveučilište u Rijeci

Ovogodišnji Forum usmjeren je na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s posebnim naglaskom na multilateralne inicijative.

Rijeka - Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je 2. Europski forum s temom ”Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave”, konferencija koju su organizirali Lürssen Design Centre Kvarner/Maritime Centre of Excellence i Sveučilište u Rijeci.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Foruma koji je istraživao budućnost sveučilišta, ovogodišnji Forum usmjeren je na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s posebnim naglaskom na multilateralne inicijative. Organizatori su predstavili međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja i znanosti te poslovnog sektora, koji zajedničkim snagama traže odgovore na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija. Raspravljalo se o čistim energijama i plavoj ekonomiji.

„Želimo na ovim prostorima oživjeti brodogradnju, otvoriti nova radna mjesta, pogotovo za brodograđevne inženjere te uz odgovorno poslovanje i suradnju sa zajednicom i sa Sveučilištem, razvijati nove maritimne tehnologije“, kazao je izvršni direktor Lürssen grupacije Peter Lürssen.

„Rijeka je morski i pomorski grad, lučki i brodograditeljski grad. Kao članica Europske unije, moramo svoje strategije pretvarati u djelo brzo, brže od konkurenata“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula rekao je:
„Naša plavo-zelena županija oduvijek je okrenuta naprednim tehnologijama. Ključno je da postignemo dobar balans između zaštite prirode i tehnološkog i privrednog napretka, posebno u maritimnom sektoru.“

Plenarna izlaganja održali su prof. dr. sc. Radenka Marić, rektorica Sveučilišta u Connecticutu, SAD te prof. dr. sc. Carlo Ratti, profesor urbanog planiranja i voditelj SENSEable City Lab, Massachusetts Institute of Technology.

„Ovo jest Europski forum, ali nikako ne smijemo biti eurocentrični, već surađivati na globalnoj razini“, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te pročitala najvažnije točke iz životopisa uvažene gošće.

Rektorica Marić govorila je o zelenim energijama, o zelenim politika, o održivom razvoju s naglaskom na tehnologiju koja se oslanja na vodik, kao čist energent.

„Resurse imamo u vjetru, suncu, u geotermalnoj energiji… Moramo razvijati klimatske ciljeve kao održive, ali i ostvarive. Moramo smanjivati karbonizaciju i pronaći povoljnije načine proizvodnje energije iz alternativnih izvora te ih s vremenom primijeniti ne samo na automobile, nego i na zrakoplove i brodove,“ zaključila je Marić.

U nastavku je održana panel-rasprava naslova ”Društvena odgovornost kod istraživanja i inovacija”, koji je moderirala Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Centre Kvarner.

U sklopu događaja, službeno je pokrenuta i Zaklada Lürssen, kojom se želi doprinijeti razvoju potencijala u pomorskom sektoru, ali i potrebama zajednice. Želja Grupe Lürssen je osnivanjem Zaklade istaknuti svoju posvećenost održivim inovacijama i jačanju lokalne zajednice, pružajući podršku i osnaživanje budućim mladim inženjerima i liderima. Kroz Grupu Lürssen budući korisnici Zaklade dobit će resurse i međunarodno iskustvo kako bi razvili kompetencije za sudjelovanje u stvaranju zelene budućnosti.

Više sa portala poduckun.net ...