Dan vlaškog jezika 2023. u Šušnjevici

Autor: Marina Pauletić 31.08.2023

Foto: arhiva

Na programu je i predstavljanje digitalne kuharice „Fianona – Riblja kuharica“.

Šušnjevica - U subotu, 2. rujna održat će se u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga „Spod Učke“ u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.

Večernji program počinje u 20:00 sati na igralištu područne škole u Šušnjevici premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma na vlaškom jeziku „Opletit-a boca / Opletena boca“. Film je nastao u produkciji udruge Spod Učke u sklopu projekta (Ne)skrivena Istra. U filmu mještanin Tone Ljubičić na vlaškom jeziku prikazuje već zaboravljeno umijeće opletanja boca vrbinim prućem. Autori filma su Valter Stojšić i Viviana Brkarić.

Večer se nastavlja prikazivanjem animiranog filma na vlaškom jeziku „Žåba ši bovu/ Žaba i vol“. Prema Ezopovoj basni, Viviana Brkarić je priredila priču na vlaškom jeziku, dok je autor ilustracije i animacije Valter Stojšić.

Na programu je i predstavljanje digitalne kuharice „Fianona – Riblja kuharica“ kojom se željelo istražiti i valorizirati gastronomiju toga kraja. Izdavač je Turistička zajednica Općine Kršan, a izdavanje je sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Organizator je udruga Spod Učke u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti i TZ Kršan.

Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Ministarstva kulture RH, Istarske županije te Općine Kršan.

Više sa portala poduckun.net ...