Dodijeljene nagrade učenicima i mentorima za postignuća u školskoj 2022./2023. godini

Autor: Tara Tomić 07.06.2024

foto - Grad Rijeka

Nagrade mentorima i učenicima uručili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg

Rijeka - U HKD-u na Sušaku održana je dodjela nagrada učenicima i odgojno obrazovnim radnicima – mentorima za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama u školskoj 2022./2023. godini.

Osnovne i srednje škole te učenički domovi s područja grada Rijeke iz godine u godinu dokazuju visoku kvalitetu rada s učenicima koji u velikom broju sudjeluju na državnim natjecanjima, smotrama i susretima i postižu izvrsne rezultate. Za postizanje vrhunskih rezultata, uz ustrajan trud i rad učenika, potrebno je stručno vodstvo njihovih učitelja/nastavnika te dodatni intenzivni i kontinuirani rad izvan redovnog nastavnog procesa.

Kako bi se dodatno skrenula posebna pažnja na vrijedne mentore i darovite učenike te kako bi ih se potaknulo na daljnje uspjehe, Grad Rijeka od 1997./98. godine nagrađuje učenike i mentore koji su pripremali učenike za natjecanja, susrete i smotre.

Nagrade se dodjeljuju za osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnoj i međudržavnoj razini natjecanja, susreta i smotri za sljedeća područja: jezično-umjetničko, prirodoslovno-matematičko, humanističko, gospodarstveno i strukovno, umjetničko, zdravstveno, ekološko, tehnička kultura, informatika. Također, vrednuje se i osvojena diploma učenika na državnoj smotri ili susretu i to u razini osvojenog trećeg mjesta, obzirom da se postignuća učenika na smotrama i susretima ne rangiraju.

Za uspjehe postignute u školskoj godini 2022./2023. ukupno se nagrađuje 58 mentora riječkih odgojno-obrazovnih ustanova koji su pripremali ukupno 211 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja, susreta ili smotri u znanstvenim i umjetničkim područjima te u području sporta i tehničke kulture.

U Proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 11.870,00 eura za ovu namjenu i to za novčane nagrade mentorima, tisak priznanja učenicima i mentorima, prigodne poklone učenicima i plakete za natjecateljske ekipe.

Filipović: Danas odajemo priznanje marljivosti, trudu i predanosti

Nagrade mentorima i učenicima uručili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg.

Gradonačelnik Filipović čestitao je učenicima na izvrsnim uspjesima i njihovim mentorima. „U vama je uvijek mnogo pozitivne energije i entuzijazma, želje za novim znanjima i nada u budućnost koji svima nama mogu biti poticaj za dalje, ali i potvrda da ostavljamo Rijeku u dobrim rukama. Danas odajemo priznanje marljivosti, trudu i predanosti naših mladih talenata. To je potvrda svima vama koliko je važno obrazovanje, znanje i upornost“, kazao je gradonačelnik Filipović, zahvalivši posebno i učiteljima koji su nesebično ulagali svoje vrijeme i energiju kako bi učenicima pomogli u postizanju njihovih ciljeve.

U ime mentora, svojim kolegama učiteljima i nastavnicima i učenicima obratila se i učiteljica Orjana Marušić Štimac iz Osnovne škole Nikola Tesla.
„Na prvom roditeljskom sastanku u prvom razredu osnovne škole roditeljima kažemo da njihova djeca u tom trenutku postaju i naša djeca. Neki se nasmiju, nekima zasuzi oko, a neki ne mogu vjerovati u to što čuju. Tijekom idućih godina učenici s nama provedu znatno više vremena nego s članovima svojih obitelji. Škola jest drugi dom, ali vrijeme nije fizikalna veličina niti su sekunde i minute mjerne jedinice rada i postignuća današnjih laureata, učenika, učitelja i nastavnika. Ne znam zašto, ali čini mi se da za predanost, ljubav, odgovornost, suradnju, međusobno poštovanje takvih preciznih mjera nema. Ipak, postoji oni koji uloženi trud prepoznaju i cijene. Zahvaljujem Gradu Rijeci na kontinuiranoj podršci učenicima i mentorima, kao i uspješnom ustrajanju u uvođenju inovativnih projekata i programa na dobrobit naše djece i mladih. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama u našim školama i domovima, obitelji i prijateljima, koji nas razumiju i hrabre, na ukazanom povjerenju i ispečenim fritulama kad nam je trebala snaga za daljnji rad zahvaljujem roditeljima naših učenika. Posebno i najveće hvala ovim divnim mladim ljudima, našim učenicima, s kojima je privilegija raditi. Od vas učimo svakoga dana, nadam se da svakog dana uz vas postajemo nešto bolji ljudi“, kazala je učiteljica Marušić Štimac.

U prigodnom programu nastupili su Združeni pjevački zbor Prve hrvatske riječke gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića, Dječja klapa Dominus iz Osnovne škole Fran Franković te učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije Noel Trošelj, Vito Juričić i Nika Rožmarić s nagrađenim LIDRANO nastupom.

Više sa portala poduckun.net ...