Država je maćeha hrvatskim otocima

Autor: Tara Tomić 09.04.2024

Život na otocima: Izazovi i potreba za decentralizacijom i većim ulaganjima

Cres - Život na otocima, ma koliko jadranski otoci čarobni bili, teži je i skuplji od života na kopnu, a na udaljenijima nerijetko i surov. Život na otocima i bila je glavna tema tribine regionalnog bloka PGS/IDS/Unija Kvarnera što je večeras održana u Cresu.

Zakon o otocima, donesen u Saboru početkom 2000-tih, a u čemu je jednu od ključnih uloga imao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, rezultirao je pozitivnim efektima, ali je posljednja dva mandata Vlada RH znatno smanjila proračunska izdvajanja za otoke i drastično snizila kvalitetu života na njima.

Kad tome dodamo potpuno centralizirani državni sustav, dolazimo do onoga što imamo, odnosno nemamo danas: nedostaje liječnika, javnih službi, prometna povezanost loša je, komunalna opremljenost najčešće siromašna, a kulturni i društveni život u najvećem dijelu otoka nepostojeći.

Sve to istaknuli su večeras u Cresu Darijo Vasilić (PGS), Marko Boras Mandić (UK) i Tajana Masovčić (IDS).

Rješenja nagomilanih problema brojna su, a jedan od nužnih preduvjeta za to jest decentralizacija ovlasti i sredstava te kudikamo viša izdvajanja iz državnog proračuna za hrvatske otoke.

Više sa portala poduckun.net ...