Ekološkom akcijom čišćenja mora u ACI marini Supetarska Draga obilježena 40. obljetnica najvećeg lanca marina na Mediteranu

Autor: Portal Poduckun 29.09.2023

Tijekom proteklih 40 godina ACI se prometnuo u regionalnog nautičkog lidera, ali i ambasadora hrvatske tradicije te promotora društveno odgovornog poslovanja, zelene tranzicije, ekologije i brige za lokalnu zajednicu.

Supetarska Draga – U ACI marini Supetarska Draga na otoku Rabu održana je velika ekološka akcija čišćenja mora kojom je još jednom prigodno obilježena 40. obljetnica od osnutka najvećeg lanca marina na Mediteranu, ACI-ja. Akcija čišćenja održala se u suradnji s lokalnim ronilačkim klubom, a proslavu velikog jubileja uveličali su i lokalni OPG-ovi predstavljanjem najboljih otočkih proizvoda, uz tradicionalnu priredbu samostreličara Raba te prigodni nastup djece Folklornog društva „Rapski tanac“. Nakon nedavno održanih akcija u ACI marini Palmižana na Paklenim otocima te „Plave čistke“ u ACI marini Šimuni, inicijativa brige o okolišu tako je nastavljena i na otoku Rabu.

Organizacijom brojnih manifestacija i zelenih akcija nacionalni nautički lanac na prigodan način obilježava velika četiri desetljeća poslovanja. Tijekom proteklih 40 godina ACI se prometnuo u regionalnog nautičkog lidera, ali i ambasadora hrvatske tradicije te promotora društveno odgovornog poslovanja, zelene tranzicije, ekologije i brige za lokalnu zajednicu. Najveći lanac marina na Mediteranu te predvodnik zelene tranzicije nautičkog sektora, ACI, kontinuirano vodi računa o zaštiti okoliša i očuvanju mora i podmorja za buduće generacije, a samo u proteklih nekoliko mjeseci održane su dvije velike akcije čišćenja mora i priobalja, ona u ACI marini Palmižana na Paklenim otocima te akcija „Plava čistka“ u ACI marini Šimuni na otoku Pagu.

Nova akcija čišćenja podmorja i obalnog područja u ACI marini Supetarska Draga još je jedan pokazatelj brige o nasljeđu, ali i primjer intenzivne zelene energetske tranzicije poslovanja. Osim same akcije čišćenja, na Rabu je upriličena i prigodna proslava uz predstavnike lokalne zajednice, stoga su manifestaciji prisustvovali i Josip Borić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba, Zdenko Jakuc, načelnik Općine Lopar, Ivana Matušan, predsjednica Turističke zajednice Grada Raba i Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za marketing, investicije i maloprodaju.

„Turističku ponudu na hrvatskom Jadranu posebnom čine upravo naši otoci, koji zbog čistog mora, netaknute prirode i bogate kulturne baštine iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja. Naši otoci su ujedno i jedna od glavnih odrednica prepoznatljivosti Republike Hrvatske u svijetu. Najveći ambasador hrvatskih otoka je upravo nautički turizam, a predvodnik u istome je već 40 godina naš nacionalni lanac marina ACI, koji je također iznimno predan očuvanju istih kroz kontinuirane napore u brizi za okoliš. Ovom prigodom čestitam ACI-ju veliku 40. obljetnicu uz zahvale na svom doprinosu za domaći turizam i očuvanje mora i okoliša, što itekako prepoznajemo“ istaknuo je Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Iznimno sam sretan i zadovoljan što postoji sve jača suradnja ACI-ja, posebice naših lokalnih marina – ACI marine Rab i ACI marine Supetarska Draga s lokalnom vlašću, ali i cjelokupnom lokalnom zajednicom. Drago mi je da je ACI kao nacionalni nautički lanac, ali i regionalni lider nautičkog sektora prepoznao potencijal otoka Raba te da zajedničkom suradnjom doprinosimo kvaliteti života lokalne zajednice, ali i da zajedno djelujemo prema održivoj i zelenoj budućnosti. Veseli me što je ova inicijativa uključila i ostale dionike naše zajednice te što smo današnjim okupljanjem obilježili ne samo ovu hvalevrijednu akciju čišćenja, već i velikih 40 godina prijatelja našeg otoka – ACI-ja“, naglasio je Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba.

Koliki je doprinos tvrtke ACI d.d. za kulturu, lokalnu zajednicu i okoliš na otoku Rabu, pojasnio je član Uprave ACI d.d. za marketing, investicije i maloprodaju, Josip Ostrogović. „Kao regionalni predvodnici nautičkog turizma i ambasadori održivog poslovanja, želimo obilježiti naš jubilej provođenjem zelenih akcija i promicanjem brige o čistoći našeg mora i podmorja. Stoga mi je iznimna čast biti danas ovdje, u jednom od najstarijih mjesta na otoku Rabu i omiljenom odredištu mnogih nautičara, kako bismo zajedno proslavili ljubav prema pomorskoj tradiciji. ACI svoje poslovanje gradi upravo na temeljima bogate hrvatske pomorske baštine i ponosni smo što imamo čast održavati našu tradiciju i prenositi ju na nove generacije. Zahvalni smo na ulozi koju imamo u očuvanju okoliša i pružanju podrške vrijednim lokalnim zajednicama koje zajedno s nama grade nautičku povijest Lijepe naše“, istaknuo je Ostrogović.

Više sa portala poduckun.net ...