[FOTO] Nakon 26 godina, u režiji Senke Bulić, u riječki „Zajc“ vratila se Marinkovićeva „Glorija“

Autor: Marina Pauletić 25.05.2024

Senka Bulić poznata je upravo po svojem suvremenom i hrabrom pristupu režiji u kojoj se najčešće fokusira na snažne ženske likove razarajućih energija.

Rijeka - Dvadeset i šest godina nakon posljednjeg uprizorenja Marinkovićeve „Glorije“ na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, riječka je publika sinoć ponovno mogla uživati u antologijskom „mirakulu u šest slika“ u režiji Senke Bulić.

„Gloriji“ Ranka Marinkovića pripada poseban status, hrvatska kazališta rado joj se uvijek iznova vraćaju još od praizvedbe 1955. godine, a svojom neprolaznom aktualnošću kazalištu uvijek postavlja izazov novih interpretacija. Ovaj komad kroz motive vjere u čudo i pitanja istine i laži na jedinstven način povezuje kazalište, crkvu i cirkus, te se kroz priču o nemogućoj ljubavi svećenika i mlade žene problematizira motiv sukoba pojedinca, posebno žene, s dogmama i društvenim normama.

A Senka Bulić poznata je upravo po svojem suvremenom i hrabrom pristupu režiji u kojoj se najčešće fokusira na snažne ženske likove razarajućih energija te dramatične, destruktivne sudbine i odnose s muškarcima, ne libeći se upuštati u društvena propitivanja i kontroverzne teme. Kao što i sama ističe, „Glorija“ se nadovezuje se njeno bavljenje važnim ženskim likovima i njihovim dramatičnim sudbinama, odnosom prema dogmatizmu, društvenim normama, ali i ljubavi kao čudom.

Naslovna uloga pripala je Ivni Bruck, riječkoj glumici, članici ansambla Talijanske drame koja paralelno glumi i u mnogim predstavama riječke Hrvatske drame. U ostalim su ulogama Karlo Mrkša kao don Jere i Jasmin Mekić kao don Zane, te Toni Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Vinko Kraljević i Ana Marija Brđanović. U predstavi sudjeluju i profesionalni klaun Marko Ilić te cirkuski artist Emilio Alcantara. Osim njih sudjeluju i članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir Bagadur, Ksenija Krutova, Jody Bet, Yurika Kimura, Gabrielle Colson te polaznice i polaznici Dramskog studija Pontes: Lucia Sabljar, Aria Sofija Čule, Nuša Zelič, Mia Grgurić, Katarina Miculinić i Luka Ercegović.

Dramaturginja je Vesna Đikanović, scenograf Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Glazbu potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a koreografiju i scenski pokret Leo Mujić. Oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak.

Reprize predstave na programu su 6., 8., 10., 11., 12. i 13. lipnja.

Kako je bilo sinoć pogledajte u našoj foto galeriji.

Nakon 26 godina, u režiji Senke Bulić, u riječki „Zajc“ vratila se Marinkovićeva „Glorija“

Više sa portala poduckun.net ...