[FOTO] U VIŽINADI 'RATNO STANJE': Oživljene scene iz legendarnog filma “Zlato za odvažne”

Autor: Nikola Cvjetović 19.10.2022

Više od 100 airsoft igrača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske, Slovačke, Slovenije i Turske uprizorilo je završne borbe iz filmskog hita. Dojmove iz Vižinade donose članovi udruge kolekcionara militarije Liburnijskog kraja, dok tekst i fotke potpisuje Damir Batistić.

Vižinada - U skladu s filmskim scenarijem, u eventu Kelly's Heroes 5 “Clermont” koji se održao 14. i 15. listopada pripadnici 35. američke pješačke divizije ušli su u Vižinadu i očistili grad od njemačkih vojnika. Više od 100 airsoft igrača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske, Slovačke, Slovenije i Turske uprizorilo je završne borbe iz spomenutog filmskog hita.

Na susretu je nazočila i veća skupina kolekcionara militarije Liburnijskog kraja. Igrači su na autentičnim lokacijama iz filma uprizorili bitke koristeći se elementima airsofta i reenactmenta. Borbe su vođene replikama oružja koje su koristile američka i njemačka vojska u Drugom svjetskom ratu, a igrači su bili odjeveni u replike odora, rekao nam je Tin Veljković, glavni organizator susreta.

Film je u originalu naslovljen "Kelly's heroes", a u našoj se kino-distribuciji od 1970. prikazivao pod nazivom "Zlato za odvažne". Radnja te ratne komedije, redatelja Briana G. Huttona u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland, smještena je u francuski gradić Clermont koji su okupirali Nijemci. Kelly, naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, američki je dočasnik, degradiran u običnog vojnika, koji je slučajno, ispitujući zarobljenog njemačkog časnika doznao, da su Nijemci u trezoru banke u Clermontu, smještenom nedaleko linije fronte, pohranili poprilične količine zlata.

To ga je potaklo na zamisao da sa suborcima, bez znanja pretpostavljenih, okupi malu postrojbu s kojom će pokušati sve zlato uzeti za sebe. U potrazi za zlatom, Kelly uspijeva probiti njemačku obranu, a njihov susret s neprijateljem zapravo pljačkaški pohod svojih vojnika, general Kolt proglašava vojnom pobjedom.

U VIŽINADI 'RATNO STANJE': Oživljene scene iz legendarnog filma “Zlato za odvažne”

Više sa portala poduckun.net ...