[FOTO/VIDEO] POVIJEST NA KOTAČIMA Prva izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2022.

Autor: Miroslav Krpan 20.11.2022

FA-RI_2022__izlozba_eksportdrvo__5_ TOMOSI svih godišta na piramidi uspjeha (snimio M.Krpan)

Oldtimer klub Rijeka 1996 organizira dvodnevnu izložbu automobila i motocikala članova matičnog kluba uz prateći sadržaj

Rijeka – Krunu povijesti 25 godina uspješnog djelovanja „Oldtimer kluba Rijeka 1996“, obilježenu prošle godine, zaokružit će na najljepši mogući način prvom specijaliziranom izložbom povijesnih automobila i motocikala jedinstvenog naziva „FA-RI 2022.“. Izložba koju će upotpuniti pratećim sadržajima izložbom modela autića, kao i sajmom rabljenih dijelova i opreme, održava se u subotu 19. i nedjelju 20.studenog u velikoj dvorani nekadašnjeg Exportdrva na Delti. Ulaz će biti slobodan, a dnevni ritam posjete određen je od 9 do 18 sati.

FA-RI_2022__izlozba_eksportdrvo__1_ FA-RI 2022. - ekstravagancija povijesti na kotačima (snimio M.Krpan)

-Izložbu smo koncipirali tako što smo vozila grupirali po desetljećima prošlog stoljeća sve od 30-tih pa do 80-tih godina. Željeli smo na taj način provesti posjetitelje kroz jedan povijesni vremeplov koji je popraćen i kraćim tekstovima o događanjima tih godina u Rijeci i svijetu. Uz to, najznačajnije smo modele iz povijesti auto-moto svijeta, koje očekujemo na izložbi, kratko opisali kroz posebnu notu nazivom „Jeste li znali?!“ kroz koju donosimo zanimljivosti koje nisu svima poznate – kazuje o prvijencu, prvoj izložbi samo oldtimer vozila u Rijeci, prvi čovjek organizatora Marino Radan, predsjednik Oldtimer kluba.

FA-RI_2022__izlozba_eksportdrvo__2_ Kakva bi izložba bila bez kultnih Vespi (snimio M.Krpan)

Oldtimer klub Rijeka 1996 na svojstven je način četvrt stoljeća prisutan u „gradu koji teče“, s izuzetno uspješnim djelovanjem u promicanju tehničke kulture, kontinuitetom organizacije auto i moto oldtimer rallya i međunarodnih susreta, a sama izložba, ovo njeno prvo izdanje, prigoda je prvenstveno predstaviti ljubimce njihovih vlasnika, ljudi koji entuzijazmom i znatnim vlastitim ulaganjima njeguju tradicije prošlosti na kotačima, koji su u revitalizaciju većeg dijela svojih automobila i motocikala utrošili sate, dane i mjesece mukotrpnog rada da im vrate stari sjaj, da ih sada prezentiraju javnosti na jednom mjestu.

FA-RI_2022__izlozba_eksportdrvo__4_ Robert Čulina improvizirao je malu radionicu (snimio M.Krpan)

Riječki klub oltimeraša karakterizira silni ponos na bogatu industrijsku povijest Rijeke, kao i na bogatu auto-moto povijest, posebno u sportu, od Preluka, Trsata, Grobnika,.... Ne bez razloga očekuju da im upravo ova izložba otvori neka nova prostranstva, nove vidike, novu budućnost.

-Mnogi naši članovi imaju u vlasništvu veoma rijetka, vrijedna i zanimljiva vozila, za koja često nemaju adekvatan prostor za čuvanje, a isto tako nisu dostupna za razledavanje većem broju ljudi, pa bi jedan prostor u vidu industrijske hale, u bližem okruženju središta Rijeke, privuklo posjetitelje da ih razgledaju. Zato vjerujemo da je ova izložba uvod u neku novu priču, priču o otvaranju muzeja auto moto sporta i oktanske baštine na Kvarneru, gdje bi Oldrtimer klub Rijeka 1996 imao što izložiti – zaključio je naznake za izložbu Marino Radan.

FA-RI_2022__izlozba_eksportdrvo__3_ Povijest se piše brzinom -Preluk,Trsat,Grobnik,... (snimio M.Krpan)

Do sada su ljubitelji povijesnih automobila, modela automobilčića i potrebe za dijelove tražili u pojedinim sredinama Hrvatske, Slovenije, posebno Italije i dalje. Može li se okrenuti „nova ploča“ da sad Rijeka postane jedan takav centar. Vrijedi sačekati odjeke prve specijalizirane izložbe FA-RI 2022. koja će svojim sadržajem mnoge ostaviti bez daha. Za početak dovoljno !

VIDEO

Prva izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2022.izložen i kamion proizveden u tvornici Torpedo

Više sa portala poduckun.net ...