[FOTO/VIDEO] POVIJEST NA KOTAČIMA Prva izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2022.

Autor: Miroslav Krpan 20.11.2022

TOMOSI svih godišta na piramidi uspjeha (snimio M.Krpan)

Oldtimer klub Rijeka 1996 organizira dvodnevnu izložbu automobila i motocikala članova matičnog kluba uz prateći sadržaj

Rijeka – Krunu povijesti 25 godina uspješnog djelovanja „Oldtimer kluba Rijeka 1996“, obilježenu prošle godine, zaokružit će na najljepši mogući način prvom specijaliziranom izložbom povijesnih automobila i motocikala jedinstvenog naziva „FA-RI 2022.“. Izložba koju će upotpuniti pratećim sadržajima izložbom modela autića, kao i sajmom rabljenih dijelova i opreme, održava se u subotu 19. i nedjelju 20.studenog u velikoj dvorani nekadašnjeg Exportdrva na Delti. Ulaz će biti slobodan, a dnevni ritam posjete određen je od 9 do 18 sati.

FA-RI 2022. - ekstravagancija povijesti na kotačima (snimio M.Krpan)

-Izložbu smo koncipirali tako što smo vozila grupirali po desetljećima prošlog stoljeća sve od 30-tih pa do 80-tih godina. Željeli smo na taj način provesti posjetitelje kroz jedan povijesni vremeplov koji je popraćen i kraćim tekstovima o događanjima tih godina u Rijeci i svijetu. Uz to, najznačajnije smo modele iz povijesti auto-moto svijeta, koje očekujemo na izložbi, kratko opisali kroz posebnu notu nazivom „Jeste li znali?!“ kroz koju donosimo zanimljivosti koje nisu svima poznate – kazuje o prvijencu, prvoj izložbi samo oldtimer vozila u Rijeci, prvi čovjek organizatora Marino Radan, predsjednik Oldtimer kluba.

Kakva bi izložba bila bez kultnih Vespi (snimio M.Krpan)

Oldtimer klub Rijeka 1996 na svojstven je način četvrt stoljeća prisutan u „gradu koji teče“, s izuzetno uspješnim djelovanjem u promicanju tehničke kulture, kontinuitetom organizacije auto i moto oldtimer rallya i međunarodnih susreta, a sama izložba, ovo njeno prvo izdanje, prigoda je prvenstveno predstaviti ljubimce njihovih vlasnika, ljudi koji entuzijazmom i znatnim vlastitim ulaganjima njeguju tradicije prošlosti na kotačima, koji su u revitalizaciju većeg dijela svojih automobila i motocikala utrošili sate, dane i mjesece mukotrpnog rada da im vrate stari sjaj, da ih sada prezentiraju javnosti na jednom mjestu.

Robert Čulina improvizirao je malu radionicu (snimio M.Krpan)

Riječki klub oltimeraša karakterizira silni ponos na bogatu industrijsku povijest Rijeke, kao i na bogatu auto-moto povijest, posebno u sportu, od Preluka, Trsata, Grobnika,.... Ne bez razloga očekuju da im upravo ova izložba otvori neka nova prostranstva, nove vidike, novu budućnost.

-Mnogi naši članovi imaju u vlasništvu veoma rijetka, vrijedna i zanimljiva vozila, za koja često nemaju adekvatan prostor za čuvanje, a isto tako nisu dostupna za razledavanje većem broju ljudi, pa bi jedan prostor u vidu industrijske hale, u bližem okruženju središta Rijeke, privuklo posjetitelje da ih razgledaju. Zato vjerujemo da je ova izložba uvod u neku novu priču, priču o otvaranju muzeja auto moto sporta i oktanske baštine na Kvarneru, gdje bi Oldrtimer klub Rijeka 1996 imao što izložiti – zaključio je naznake za izložbu Marino Radan.

Povijest se piše brzinom -Preluk,Trsat,Grobnik,... (snimio M.Krpan)

Do sada su ljubitelji povijesnih automobila, modela automobilčića i potrebe za dijelove tražili u pojedinim sredinama Hrvatske, Slovenije, posebno Italije i dalje. Može li se okrenuti „nova ploča“ da sad Rijeka postane jedan takav centar. Vrijedi sačekati odjeke prve specijalizirane izložbe FA-RI 2022. koja će svojim sadržajem mnoge ostaviti bez daha. Za početak dovoljno !

VIDEO

Prva izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2022.izložen i kamion proizveden u tvornici Torpedo

Više sa portala poduckun.net ...