Gitarist Bill Frisell glavni gost 33. međunarodnog festivala „Jazz Time Rijeka“

Autor: Marina Pauletić 16.05.2024

Festival će otvoriti Tonči Grabušić Quartet. Jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske jazz scene.

Rijeka - Međunarodni festival jazz glazbe „Jazz Time Rijeka“ održava se od 22. do 25. svibnja 2024. godine, a po 33. put ova manifestacija, koja je mapirala Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku na svjetsku kartu jazz festivala, ugostit će eminetne hrvatske i internacionalne glazbenike na pozornici Trsatske gradine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Festival će otvoriti Tonči Grabušić Quartet. Jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske jazz scene, Grabušić će na festivalu predstaviti album “First Take“ kojim će ujedno obilježiti i 44 godina dugu karijeru. U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu na Trsatsku Gradinu stižu i dva talijanska sastava – Daniele Gorgone 4tet feat. Nico Gori i The Crossing Enza Favate.

Velikan jazza, gitarist Bill Frisell nastupit će u petak, 24. svibnja uz basista Thomasa Morgana i bubnjara Rudya Roystona, dok će u subotu, Zvonimir Radišić Trio, koji njeguje tradicionalni jazz izričaj, predstaviti autorske kompozicije s debitantskog albuma “New Horizons”. Posljednji dan festivala rezerviran je za nastup jazz fusion grupe Waveform.

O bogatom glazbenom programu i važnosti „Jazz Time Rijeka“ u sjedištu Primorsko-goranske županije govorili su voditeljica Pododsjeka za programe kulture Grada Rijeke Helena Semion-Tatić, umjetnički direktor festivala Damjan Grbac i jazz glazbenici Tonči Grabušić i Zvonimir Radišić.

Festival je začet davne 1992. godine, prisjetio se Grbac koji je izrazio ponos na kontinuitet manifestacije, osobito u pandemijsko doba. Naveo je da je Rijeka vodeći grad u Hrvatskoj po broju jazz projekata, glazbenika i mladih jazzista.

Posebno je naglasio da je festival, kao prvi i trenutno jedini predstavnik Hrvatske, ove godine primljen u Europe Jazz Network, prestižno udruženje u koje je uključeno preko 200 nacionalnih i regionalnih organizacija, festivala, klubova i koncertna prostora iz 37 europskih zemalja. Predstavio je i projekte „Jazz u školama“ i slikovnicu o jazzu koje su pokrenuli kako bi se mlađi uzrasti upoznali s ovim žanrom te zahvalio brojnim podupirateljima manifestacije, među kojima je i županijska turistička zajednica.

Nekad mali riječki festival danas je upisan u red najznačajnijih europskih jazz festivala, smatra Semion-Tatić, koja je zasluge za to pripisala sadašnjem umjetničkom direktoru, ali i svim dosadašnjim voditeljima i suradnicima. Manifestaciju, koju profesionalno prati od njezinih početaka, smatra iznimno važnom za riječku kulturu i od posebnog interesa za Grad, što je razlog da ju podržavaju sve ove godine.

Direktor TZ Rijeka Petar Škarpa naveo je da “Jazz time” ima posebno mjesto na kulturnoj sceni radi edukacije mladih glazbenika i diversifikacije turističke ponude grada. Izrazio je zadovoljstvo da je Rijeka sastavni dio Europske jazz mreže jer je mišljenja da će članstvo doprinijeti većoj vidljivosti grada na razini Europske unije.

Uz najavu albuma koje će predstaviti publici na Trsatskoj gradini, značaj ovog festivala istaknuli su i glazbenici Tonči Grabušić i Zvonimir Radišić koji su naveli da zahvaljujući njemu, mnogi svjetski glazbenici prepoznaju jazz u Rijeci kao brend. Kao posebnu zanimljivost izdvojili su mogućnost ostvarivanja gradskih i županijskih potpora za glazbenike što nije slučaj u ostalim hrvatskim gradovima.

Više sa portala poduckun.net ...