IDS, PGS: Svaki dan je bitan, zato hitno raspustimo Sabor i idemo na izbore

Autor: Portal Poduckun 20.02.2024

O svom bogatom političkom iskustvu pričao je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

Zagreb – Predstavnici koalicije stranaka Za bolju Hrvatsku koju čine stranke Fokus–IDS–NS Reformisti i PGS održali su konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na temu oporbene inicijative za raspuštanjem Hrvatskog sabora i izlaska na parlamentarne izbore. Okupljenima su se obratili saborska zastupnica iz redova IDS-a Katarina Nemet, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te predsjednik stranke NS Reformisti Radimir Čačić.

Saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet oporbenu inicijativu ocijenila je kao odraz ozbiljne zabrinutosti stanjem demokracije i povjerenja u ključne institucije pravnog sustava. „Oporbena inicijativa za raspuštanjem i prosvjed nisu samo reakcija na posljednju aferu, već i odraz nezadovoljstva građana odnosom vladajućih prema vladavini prava i institucijama koje bi trebale čuvati temeljne vrijednosti našeg društva. Afera Turudić samo je jedna u nizu afera HDZ-a. Građani su umorni od političke nekulture i skandala koji ozbiljno narušavaju povjerenje u demokratski sustav i vladavinu prava. Stoga, ne tražimo samo raspuštanje Sabora zbog ove jedne afere, već zato što smo uvjereni da naša zemlja zaslužuje bolje“ - istaknula je Nemet nadodavši da je upravo koalicija Za bolju Hrvatsku pokazala svojim primjerom kako se uspješno vode lokalne sredine te da posjeduju znanje kojim mogu Hrvatsku učiniti boljim mjestom za život.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi je istaknuo da su sve stranke koalicije Za bolju Hrvatsku podržale oporbeni zahtjev jer smatraju da je vrijeme da se čim prije raspusti Hrvatski sabor i zatim ide na parlamentarne izbore. „Da smo to napravili prije 2 tjedna, Turudić ne bi bio izabran. Zato je svaki dan bitan. Premijer je iziritirao mnoge. Počevši od javnih službi, EU institucija, građana, pa čak i njegovih vlastitih birača. Sjetimo se kako je na početku svog mandata izglasao Istanbulsku konvenciju, a sada to pokušava ispeglati s prijedlozima poput vojnog roka. Iziritirao je sve koga je mogao iziritirati, morao je smijeniti 30 ministara, sada napada institucije i vrijeme je da ode“ - izjavio je Nađi te istaknuo da hrvatski građani žele izbore odmah.

O svom bogatom političkom iskustvu pričao je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić koji je naglasio da je vjerojatno jedini aktivni političar koji je dobro poznavao sve predsjednike države, vlada te sve ministre od nastanka Hrvatske s lijeva i desna pa može objektivno sagledati situaciju u kojoj se država trenutno nalazi. „Veliki broj političara je dolaskom na funkciju mislio da su sjedanjem u fotelju stekli sve znanje i pamet, pa tako i Plenković. Međutim, nije to baš tako. Imali smo samo jednu vladu u povijesti koja je bila uistinu reformska te koja je bez EU novca snažno stizala razvijene zemlje u Europi vlastitom pameću i napravila nekoliko vrlo bitnih reformskih poteza. Ali to nije Plenkovićeva vlada!“ – istaknuo je Čačić i spomenuo svrstavanje Hrvatske među demokratske zemlje, potpis sporazuma za ulazak u Europsku uniju, brojne projekte poput autocesta na kojima Hrvatska danas živi od turizma, a živjet će i u narednim desetljećima. „Tu vladu koalicije šest stranaka vodio je čovjek kojemu je bila potpuno strana poruka, jedan vođa, jedan narod, jedna država i upravo zato je bila najuspješnija“, završio je Čačić.

Na kraju je Davor Nađi komentirao poziv da se sve stranke oporbe ujedine izjavivši da je upravo koalicija stranaka Za bolju Hrvatsku napravila najveće okupljanje na centru te da su spremni na razgovor sa svim umjerenim opcijama, ali nisu sa strankama radikalne ljevice poput Radničke fronte. Također, komentirao je tezu premijera Andreja Plenkovića da je subotnji skup zapravo bio skup radikalne ljevice:

„Premijer bi se trebao prisjetiti svojih ekonomskih politika poput zabrane rada, kontrole cijena i masovnih subvencija. To je zapravo radikalno lijeva ekonomska politika. S druge strane, ako pogledamo svjetonazorske politike poput uvođenja vojnog roka, zabrane rada trgovina nedjeljom i sporazuma s crkvom, to su politike koje teže ka nacionalizmu. Kada sve navedeno svedemo na zajednički nazivnik dobijemo jedan naziv koji nije nimalo popularan u povijesnim okvirima. Oporba i građani su se okupili upravo zahvaljujući Plenkoviću. Prosvjed nije bio samo borba za demokraciju, nego smo tamo branili i zdravi razum“ za kraj je izjavio Nađi.

Više sa portala poduckun.net ...