Izdano englesko izdanje Kataloga investicija za Gorski kotar; poljoprivrednim gospodarstvima u PGŽ na raspolaganju 320 tisuća eura

Autor: Nikola Cvjetović 27.11.2023

Foto PGŽ

U Katalogu je prezentirano otprilike 40 projekata goranskih gradova i općina s mogućnošću ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu ukupne vrijednosti 71 milijun eura, a koja bi, prema riječima župana, doprinijela atraktivnosti Gorskog kotara i razvoju regije u centar bazične pripreme za sportaše te centar sporta i rekreacije.

Rijeka - Primorsko-goranska županija objavila je novo englesko izdanje Kataloga investicija za regiju Gorski kotar kojeg je predstavio župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima.

U Katalogu je prezentirano otprilike 40 projekata goranskih gradova i općina s mogućnošću ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu ukupne vrijednosti 71 milijun eura, a koja bi, prema riječima župana, doprinijela atraktivnosti Gorskog kotara i razvoju regije u centar bazične pripreme za sportaše te centar sporta i rekreacije.

Alessandra Ban, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, istaknula je da je objavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za mjere u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Primorsko-goranske županije u 2023. godini s rokom prijave 6. prosinca 2023. godine. Sveukupno je na raspolaganju gotovo 320 tisuća eura.

Pravo prijave imaju poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje poljoprivrednu proizvodnju i/ili preradu poljoprivrednih proizvoda obavljaju na ruralnom području županije i čije je sjedište na ruralnom području Primorsko-goranske županije.

Podupire se trinaest mjera: potpora osnivanju i razvoju OPG-a: održivo gospodarenje ugljikom u poljoprivredi; primjena stajskog gnojiva i provedba nitratne direktive; posebne mjere potpore stočarstvu; sufinanciranje nabave poljoprivredne mehanizacije i opreme za objekte namijenjene proizvodnji i/ili preradi poljoprivrednih proizvoda; edukacija, promocija i marketinška priprema proizvoda; potpora za osiguranje u poljoprivredi; potpora obavljanju dopunskih djelatnosti na OPG-u; sufinanciranje ulaganja u obnovljive izvore energije na poljoprivrednom gospodarstvu; potpora radu poljoprivrednih zadruga i proizvođačkih organizacija; okrupnjavanje poljoprivrednog posjeda; uređenje poljoprivrednog zemljišta i potpora izgradnji jednostavnih akumulacija i izvedbi sustava za navodnjavanje u poljoprivredi.

Prihvatljivi troškovi su troškovi nastali nakon 01. siječnja 2023. godine. Pojedini korisnik se može prijaviti na najviše dvije mjere. Visina moguće potpore je od 80 do 100 posto prihvatljivih troškova, u financijskom rasponu od 2.000,00 do 8.000,00 eura.

Pročelnica se osvrnula i na Prijedlog odluke o dodjeli potpora poduzetnicima na području Primorsko-goranske županije. Za razvoj i jačanje konkurentnosti malog gospodarstva u 2023. godini, poduzetnicima na području Primorsko-goranske županije raspoređeno je 1,1 milijun eura.

Sufinancirala se provedba pet mjera, konkretno, poticanje razvoja poduzetničkog potencijala, poticanje razvoja poduzetničkog potencijala Gorskog kotara, poticanje zapošljavanja žena i sufinanciranje pripreme i prijava projekata za EU fondove. Zabilježen je veliki odaziv prijavitelja. Zaprimljeno je ukupno 218 prijava, od kojih je 174 zadovoljilo formalne uvjete natječaja, a njih 157 ostvarilo pravo na potporu.

Rezimirajući rezultate programa, pročelnica je naglasila kako je od 2017. do danas Primorsko-goranska županija sufinancirala 742 poduzetnika s ukupnim iznosom od 3,6 milijuna eura. Istaknula je da su ove godine uvedene dvije nove mjere, potpore zapošljavanju i samozapošljavanju žena te sufinanciranje pripreme i prijave projekata za EU fondove, a po prvi put, aplicirati su mogli i poduzetnici sa sjedištem u gradu Rijeci.

Komentirajući izlaganje, župan Komadina je ukazao kako su zadnjih par godina intenzivno povećana ulaganja u poduzetništvo, zaključivši da su radna mjesta najvažnija, posebno zadržavanje radnih mjesta u ruralnom području županije.

O Prijedlogu odluke o dodjeli stipendija županijskim stipendistima deficitarnih zanimanja govorila je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

U akademskoj 2023./2024. godini, Primorsko-goranska županija stipendirat će 37
studenata deficitarnih zanimanja, pri čemu se 21 student već nalazi u sustavu stipendiranja, a 16 je novih stipendista. Visina mjesečnog iznosa stipendije iznosi 132,72 eura, a nakon nove godine, taj se iznos povećava na 160,00 eura, navela je pročelnica i dodala da se 2024. godine uspostavlja nova stipendija po kriteriju darovitosti.

Pročelnica Stilin je informirala i o rezultatima provedenog petogodišnjeg projekta RCK RECEPT – Regionalni centar kompetentnosti. Uz pomoć Primorsko-goranske županije, navela je, povučeno je ukupno 15,5 milijuna eura, a sredstvima su, uz ostalo, uređene i opremljene učionice, laboratoriji, kabineti, ambulante, kuhinje, dvorane te nabavljena nova i suvremena oprema u cilju modernizacije strukovnog obrazovanja. U provedbu je uključeno pet županijskih škola, a pročelnica je uputila zahvale svim uključenima na uspješnom završetku ovog iznimno zahtjevnog projekta.

Nastavno na informaciju iz medija da bi na prostoru bivše Dina Petrokemije trebao biti izgrađen terminal za uvoz i distribuciju amonijaka, župan Komadina uputio je, kako je rekao, protestnu notu.

„Moram izraziti nezadovoljstvo da nismo službeno upoznati s tom inicijativom, a tu je vrlo važna komunikacija jer, po mojim spoznajama, amonijak je otrov. Vrlo je važno da je sve detaljno objašnjeno i u sigurnosnom aspektu izvedeno. Malo je čudno da mi kao regionalna zajednica, a vjerujem i Općina, čitamo iz novina što će se zbivati u našem okruženju“, rekao je župan .

Na novinarsko pitanje o strukturi proračuna za 2024. godinu, župan je potvrdio da će, kao i prethodnih godina, najveći postotak sredstava biti usmjeren u resore zdravstva i obrazovanja.

„Zbog deficitarnog financiranja standarda u zdravstvu i školstvu od strane države, županijski proračun sve više pokriva minuse, a što će biti vidljivo i u narednom proračunu, prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz financiranje Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći“, naveo je i napomenuo da se, što se školstva tiče, iz decentraliziranih sredstava za kapitalnu izgradnju i investicijsko održavanja pokrivaju povećani troškovi energenata, što znači da se izgradnja financira iz poreznih sredstava.

„Riječ je o perfidnoj igri središnje države koja limitira prihode svaki put kada bi razvijene županije trebale imati povećanje u proračunu. Tada se ide s poreznim izmjenama po sistemu „imate novca više nego što vam treba“ i tu nastradaju županije koje su iznad prosjeka RH“, zaključio je.

Naglasio je, međutim, da se izgradnja škola i sportskih dvorana nastavlja, a nove projekte predstavila je pročelnica Stilin.

„U pripremi je sporazum o financiranju dogradnje područne škole Dobrinj u suradnji s Općinom, slijedi izdavanje građevinske dozvole za sportsku dvoranu Željezničko-tehničke škole Moravice. Projektirana je sportska dvorana Osnovne škole Maria Martinolića Mali Lošinj za koju se čeka suglasnost ministarstva. U pripremi je projektna dokumentacija za nove osnovne škole u Rešetarima i Marinićima, a razmotrit će se i projektiranje sportske dvorane Prometne škole u Rijeci koju dijele tri škole“, rekla je Stilin.

Na samom početku press konferencije, župan Komadina čestitao je sportašicama Carrolini Bajrić i Nikol Belasić koje su postale svjetske prvakinje u parovima u boćanju poručivši da su time dokazale da je taj sport u županiji vrlo razvijen, a naša mala mjesta rađaju svjetske prvake.

Više sa portala poduckun.net ...