Kreće projekt izgradnje Plave magistrale na otoku Krku

Autor: Marina Pauletić 07.07.2023

Vrijednost projekta u Hrvatskim cestama ugrubo procjenjuju na oko sto milijuna eura, a prije njene izgradnje planiran je i niz manjih projekta kojima je cilj smanjenje ljetnih gužvi.

Krk - Hrvatske ceste definitivno kreću u izgradnju istočne ceste, takozvane Plava magistrale na otoku Krku koja će prolaziti od Omišlja, preko Vrbnika do Punta, čime bi se značajno trebala popraviti prometna situacija na otoku koji je ljeti često zagušen prometnim gužvama na postojećoj državnoj cesti, dogovoreno je na današnjem sastanku načelnika i gradonačelnika otočnih općina i Grada Krka s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Bukovićem, predstavnicima Primorsko-goranske županije i Hrvatskih cesta održanom u krčkoj gradskoj vijećnici.

Riječ je o 23 kilometra dugoj cesti koja će prolaziti istočnom stranom otoka, od skretanja za Čižiće kod Omišlja, do raskrižja iznad Punta, gdje se sada spajaju državna cesta i županijska iz pravca Vrbnika.

Vrijednost projekta u Hrvatskim cestama ugrubo procjenjuju na oko sto milijuna eura, a prije njene izgradnje planiran je i niz manjih projekta kojima je cilj smanjenje ljetnih gužvi, od kojih su najvažniji rekonstrukcija čvora Šmrika, zaobilaznica Drage Bašćanske i izgradnja dijela ceste kojim bi se zaobišao rotor kod Omišlja, u smjeru od mosta prema Gradu Krku i obrnuto.

Ministar Butković je nakon sastanka istaknuo kako je sadašnja prometna situacija na Krku nepodnošljiva, kao i da financiranje svih prometnih projekata neće biti upitno.

Zamjenik župana Vojko Braut je istaknuo kako je ključno saznanje na sastanku tvrdnja ministra da novac neće biti problem. „Financiranje ovih projekata bilo je neizvjesno, ali sada kada znamo da ono nije upitno, sada se mogu pokrenuti i formalne procedure za njihovu realizaciju. Dobro je da imamo trasu, da postoji konsenzus svih uključenih strana, kao i da županijski Prostorni plan ne treba mijenjati jer je trasa pokrivena postojećim planom. Vjerujem da gradovi i općine izmjene svojih planova mogu napraviti u razumnom roku“, rekao je Braut.

Predsjednik županijske skupštine Marko Boras Mandić je istaknuo da je u svrhu smanjenja gužvi potrebno ukloniti i naplatne kućice na Krčkom mostu, budući da usporavaju promet jer mnogi vozači staju kraj njih, ne znajući da je prolaz besplatan. „S ovim projektima dolazi i tema novog krčkog mosta koji će moći progutati sav promet. To je obaveza i županije i Ministarstva“, rekao je Boras Mandić.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić je istaknuo kako otoci Krk, Lošinj, Cres i Rab koji su prometno povezani preko Krka, ostvaruju deset posto svih turističkih dolazaka u Hrvatskoj što samo za sebe govori o potrebi ulaganja u prometnice, od pristupa otoku, preko mosta, do otočnih cesta.

Više sa portala poduckun.net ...