Najveći poljoprivredni sajam u široj regiji AgroTerra Istra 2024. dolazi u još većem sjaju i s bogatom ponudom

Autor: Marina Pauletić 04.12.2023

Foto: arhiva

Od 5. do 7. travnja 2024. godine u Pazinu će se održati treće izdanje međunarodnog sajma poljoprivrede.

Pazin - U travnju 2024. godine održat će se međunarodni poljoprivredni sajam u Istri pod nazivom AgroTerra Istra. Nositelj organizacije sajma je tvrtka Mars eventi d.o.o. uz podršku Grada Pazina. Danas je na konferenciji za medije najavljena ova manifestacija, a predstavnicima medija obratili su se: direktor sajma Marko Londero, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić i Armando Miljavac, vlasnik tvrtke Etradex iz Pazina – izlagač na sajmu. Zahvaljujemo se suradnji i tvrtki Pazin sport d.o.o. u čijoj će se dvorani sajam održati u travnju 2024. godine.

U uvodnom dijelu konferencije direktor sajma Londero najavio je neke novitete te posebnu atrakciju za najmlađe: „Odlučili smo se na press konferenciju četiri mjeseca prije samog sajma radi izuzetno velikog interesa izlagača te da njima i posjetiteljima najavimo što će ih sve sljedeće godine očekivati na sajmu. Ovo je ujedno prvi dan prijava za sve izlagače te ih pozivamo da sve informacije potraže na web stranici www.agroterraistra.com a sajam će se održati od 5. do 7. travnja 2024. godine, u poznatom terminu nakon Uskršnjih praznika. Lokacija je ista kao prošle godine, u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu te na površinama oko zgrade.“

Foto: arhiva

Mars Eventi i Grad Pazin također nastavljaju suradnju.„Nastavljamo suradnju s tvrtkom Mars Eventi i idemo u susret trećem poljoprvredni sajamu u Pazinu. Ovaj sajam je važan za Grad Pazin, posebno za naše gospodarstvo i poljoprivredu ne samo Pazina već i puno šire. Podržavamo manifestaciju kroz suradnju oko dvorane, javnih površinina i javni poziv koji raspisujemo za manifestacije privatnog sektoktora. Tom prilikom ugostitelji i trgovci imat će produženo radno vrijeme. Tijekom sajmenih dana veliki je odaziv posjetitelja te se njihov dolazak u Pazin odražava na cijelo gospodarstvo u Pazinu“, izjavila je gradonačelnica Pazina Jašić.

Poljoprivreda je vrlo bitna gospodarska grana u Istri jer se povezuje s drugim gospodarskim segmetima kao što su turizam i trgovina.

Ispred Istarske županije, predstavnicima medija se obratio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan koji je istaknuo: „Istarska županija podržava ovaj sajam od samog početka s naglaskom na iskazivanju podrške našim OPG-ovima, poljoprivrednicima, obrtnicima koji svake godine mogu na jednom mjestu dobiti uvid u nove informacije i tehnologije iz svijeta poljoprivrede. Sljedeće izdanje bit će posebno posvećeno stočarstvu. Bit će i poseban kutak gdje će najmlađi moći vidjeti neke od autohtonih pasmina Istre.“ Ono što je posebno naglasio je da je vrlo važno biti podrška i smjernica za mlade poljoprivrednike ili OPG-e koji se informiraju o tome ili žele krenuti s bavljenjem na području stočarstva.

Foto: arhiva

I ove godine imat će posjetitelji mogućnost degustirati i kupiti proizvode brojnih proizvođača suhomesnatih proizvoda, raznih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća, alata i strojeva za poljoprivredu, sadnog materijala, cvijeća, voćaka i ostalih biljnih proizvoda, gastronomskih delicija, vina i likera, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Pored Grada Pazina i Istarske županije, od samog početka, organizaciju sajma podržala je i Obrtnička komora u čije ime se predstavnicima medija obratio predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić. On je najavio da će i ove godine podržati poljoprivredni sajam. Sve svoje članove koji se prijave i izraze želju da sudjeluju na sajmu, sufinancirati će 50% cijene izložbenog prostora na sajmu. To je iznimno vrijedna informacija te je uputio poziv da se članovi Obrtničke komore prijave i sudjeluju na drugom izdanju poljoprivrednog sajma u Pazinu. „Nadamo se ponovno velikom broju posjetitelja jer ovo je jedan vrlo važan projekt i manifestacija za Istru i istarskog poljoprivrednika. Poljoprivreda u Istri ima veliki potencijal za dodatni razvoj. Za dosadašnju kvalitetu istarske poljoprivrede dokaz su visoko nagrađivani poljoprivredni proizvodi. Uz ovakve manifestacije, edukacije i udruživanje vjerujem da imamo još prostora za razvoj i podizanje kvalitete na području poljoprivrede i proizvodnje autohtonih proizvoda,“ iskazao je Matić.

Armando Miljevac, vlasnik tvrtke Etradex jedan je od izlagača koji je od prvog dana sudionik ovog sajma. „Drago nam je da se u našem kraju održava ovako važna manifestacija te da je ovom sajmu, iako mu je tek treća godina, već „tijesna koža“ te se traži koji kvadrat površine više za izlagače. Raduje nas i to da istarski, hrvatski poljoprivrednik ima priliku imati uvid i kupiti suvremenu tehnologiju koja će im omogućiti maksimum outputa po utrošenom novcu,“ rekao je Miljavac.

Podršku sajmu iskazali su Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i Grad Pazin.
Glavni medijski pokrovitelj je Radio Istra te će se informacije o sajmu proširiti na cijelu regiju.

Treće izdanje međunarodnog poljoprivrednog sajma održat će se u Pazinu od 4. do 7. travnja u prostoru Školsko – gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta. Ulaz za posjetitelje na sajam je besplatan.

Sajam poljoprivrede u Istri - AgroTerra Istra 2024. donosi najbolje iz segmenta poljoprivrede Istre, šire regije i Hrvatske.

Vidimo se u Pazinu od 4. do 7. travnja 2024. godine!

Više sa portala poduckun.net ...