Nastupni posjet švedske veleposlanice Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Autor: Nikola Cvjetović 04.12.2023

Foto PGŽ

Tijekom susreta, zamjenik župana i gradonačelnik zaželjeli su švedskoj veleposlanici, koja Švedsku u Hrvatskoj predstavlja od kolovoza, dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju.

Rijeka - U Salonu Grada Rijeke održan je susret zamjenika župana Vojka Brauta i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića s Nj.E. Annom Boda, novom veleposlanicom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.


Tijekom susreta, zamjenik župana i gradonačelnik zaželjeli su švedskoj veleposlanici, koja Švedsku u Hrvatskoj predstavlja od kolovoza, dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju. Na susretu je istaknuta dosadašnja izvrsna suradnja Primorsko-goranske županije i Rijeke sa Švedskom, švedskim veleposlanstvom te švedskim konzulatom Rijeci, uz isticanje obostrane želje da se uspješne veze nastave i u budućnosti.


Zamjenik Braut predstavio je Primorsko-goransku županiju, koja se nalazi na izvrsnom geostrateškom položaju te svoju sadašnjost i budućnost temelji na višestoljetnoj tradiciji industrijske proizvodnje, brodogradnji, proizvodnji naftnih derivata, petrokemijskim, farmaceutskim i ostali proizvodima, drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i uslužnom sektoru te primjeni novih tehnologija.


Primorsko-goranska županija, naglasio je zamjenik, provodi politiku pametne specijalizacije temeljene na “ekonomiji znanja”, iskorištavanjem potencijala i komparativnih prednosti regije, od bio-nano-info tehnologije preko održivog razvoja do turizma i prirodnih resursa.


Gradonačelnik Filipović naglasio je kako je do sada uspostavljena kvalitetna suradnja na području gospodarstva i kulture, posebno ističući švedske tvrtke koje su svoj poslovni interes pronašle na području Rijeke i županije, kao i iskustvo suradnje s gradom Umeåom, nositeljem titule Europske prijestolnice kulture, kroz koje je Rijeka je stekla znanje i inspiraciju za organizaciju kulturnih događanja. Naglasio je kako turistički podaci govore o sve većem broju švedskih turista koji se odmaraju u Hrvatskoj, izražavajući uvjerenje da će njihov broj na području Rijeke i Primorsko-goranske županije u budućnosti rasti, posebice što je Zračna luka Rijeka tijekom sezone izravnom linijom povezana sa Stockholmom.


Gradonačelnik Filipović je dodatno predstavio mnogobrojne javne i privatne investicije koje se odvijaju u Rijeci, poput ulaganja u cestovnu, željezničku i pomorsku infrastrukturu, praćeno nizom javnih ulaganja.


Zahvalivši se na prijemu i prezentaciji mogućnosti Primorsko-goranske županije i RIjeke, veleposlanica Boda istaknula je da u Hrvatskoj posluje pedesetak švedskih tvrtki. Izrazila je uvjerenje kako se uspješna suradnja na gospodarskom planu može poboljšati te uz kvalitetnu suradnju otvoriti put novim švedskim investicijama u Hrvatsku.


Pored veleposlanice, na prijemu je bio prisutan i švedski konzul u Rijeci Milorad Stanić, koji je naglasio kako se s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom ostvarena kvalitetna suradnja. Na ovom području, dodao je, živi stotinjak švedskih građana, kojima uz podršku švedskim turistima pruža kontinuiranu konzularnu podršku.

Više sa portala poduckun.net ...