NZZJZ PGŽ i KBC Rijeka obilježili Svjetski dan glasa

Autor: Nikola Cvjetović 14.04.2024

Tematsko predavanje i akcija na Korzu - aktivnosti za Svjetski dan glasa.

Rijeka - U sklopu obilježavanja Svjetskog dana glasa održana je javnozdravstvena akcija i tribina namijenjena svim zainteresiranim građanima.

U jutarnjim satima na Korzu održana je javnozdravstvena aktivnost dijeljenja promotivnih i edukativnih materijala, a u Gradskoj vijećnici održala su se i tematska predavanja.
Na postavljenom štandu na Korzu (kod trgovine Zara) građani su mogli ispuniti Upitnik za procjenu stanja glasa i doznati imaju li problem s glasom te kome se mogu obratiti za daljnju obradu.
„Niz obilježavanja različitih javnozdravstvenih datuma započeo je obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja, a građane očekuje niz različitih aktivnosti kroz cijeli travanj i svibanj. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao institucija je primarno orijentirana na podizanje javnozdravstvenog standarda svih građana pa smo tako u suradnji s brojnim partnerima rado se uključili u podizanje svijesti o važnosti ljudskog glasa, ali i važnosti preventive“ – kazao je ravnatelj NZZJZ PGŽ doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing.

Na tribini su sudjelovali mnogobrojni predavači koji su održali različita predavanja o važnosti glasa – Ivan Anić, dr.med. na temu „Sačuvajmo dobar glas“, Anja Benšić, mag. logoped. na temu „Dobar glas daleko se čuje“, dr.sc. Ana Lesac Brizić, dr.med. na temu „Zvuk zdravlja: Kada posjetiti liječnika zbog promuklosti?“, Leonardo Bressan, dr.med. na temu „Zašto ponekad gubimo dobar glas“, doc.dr.sc. Diana Maržić, dr.med. na temu „Promuklost – uzroci i liječenje“ te glazbenica i vokalistica Ivanka Mazurkijević na temu „Glazbene poruke kroz glazbu“.
„Mnogobrojni predavači danas su dali svoj doprinos u senzibilizaciji javnosti prema osobama koje su oboljele od nekog oblika bolesti glasa, ali i u podizanju svijesti o važnosti prevencije bolesti glasa.“ – naglasila je pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka doc.dr.sc. Diana Maržić, dr.med.
Ionako zanimljiva predavanja upotpunile su i glazbene izvedbe Zbora Kluba laringektomiranih osoba Primorsko-goranske županije i Zbor matice umirovljenika grada Rijeke.

„Sve je veći broj malignih oboljenja u općoj populaciji, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će u budućnosti svaka treća osoba oboljeti od nekog oblika maligne bolesti. Kao i kod svake bolesti, prevencija ima ključnu ulogu u borbi i na nama leži osobna odgovornost da mi ne budemo ta treća osoba u poraznoj statistici oboljenja od malignih bolesti“ – izjavila je predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a prim. dr.sc. Ira Pavlović Ružić, dr.med.

Program se obilježio u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci – Studijem Logopedije i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KoHOM-om, Ligom protiv raka PGŽ, Zborom Kluba laringektomiranih osoba PGŽ, Maticom umirovljenika grada Rijeke, a obilježavanju se donacijom priključila i Ljekarna Jadran.
Između mnogobrojnih posjetitelja u obilježavanju su sudjelovali učenici Medicinske škole Rijeka. Obilježavanje Svjetskog dana glasa ima za cilj pridonijeti boljem razumijevanju važnosti glasa u našem svakodnevnom životu te potiče pojedince, ustanove i organizacije diljem svijeta da se aktivno uključe u promicanje zdravlja glasa i pruže podršku osobama s problemima s glasom.

Više sa portala poduckun.net ...