Održan radni sastanak župana Komadine s čelnicima općina i gradova PGŽ o stanju obiteljske medicine i mjerama za očuvanje sustava primarne zdravstvene zaštite

Autor: Tara Tomić 15.02.2024

foto - Grad Rijeka

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima okupio je čelnike gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije kako bi razgovarali o izazovima neometanog funkcioniranja zdravstvenog sustava, prvenstveno obiteljske medicine.

Rijeka - U analizi stanja prezentiranoj od strane Doma zdravlja PGŽ rečeno je da u ordinacijama obiteljske medicine Primorsko goranske županije trenutačno funkcioniraju 162 tima, a 60 posto tih liječnika će u narednom desetljeću ostvariti uvjete za mirovinu. Samo u ovoj godini njih 35 ima uvjete za odlazak u mirovinu. Od strane Doma zdravlja predložene su i mjere kojima se stanje može poboljšati, na zadovoljstvo pacijenata i preopterećenog medicinskog kadra. Tako je istaknuto da bi do 2033. godine trebalo školovati 69 liječnika specijalista obiteljske medicine, što znači raspisati 15 specijalizacija godišnje. Predlaže se i podrška u financijskom stimuliranju liječnika i medicinskih sestara. U Domu zdravlja smatraju da bi podrška uvođenja sustava nagrađivanja radnika u djelatnosti obiteljske medicine povećala motivaciju mladih liječnika na odabir obiteljske medicine te kvalitetno zbrinjavanje pacijenata na primarnoj zdravstvenoj razini, a time i rasterećenje bolničkih sustava što će u konačnici dovesti do jeftinije, kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite u našoj županiji. Predlaže se i pomoć u financiranju duplog rada zbog nedostatka kadra do rješavanja problema, kao i traženje od HZZO da uklone nepotrebno administriranje ili da financiraju dodatnog člana tima koji bi preuzeo administrativne poslove.

Rezimirajući sastanak, župan Zlatko Komadina rekao je da smo svjesni velikog problema koji postoji u obiteljskoj medicini te sve izraženijeg deficita liječnika. „S jedne strane izostaje interes mladih liječnika za specijalizaciju obiteljske medicine, a i nedovoljno mladih iz naše županije odlučuje se studirati medicinu. To nam stvara bazični problem manjeg ulaza liječnika u naš zdravstveni sustav, a prisutna je i fluktuacija kadra uglavnom prema bolničkim sustavima. U toj situaciji očito je da u partnerstvu s gradovima i općinama moramo iznaći neka rješenja kako bi očuvali postojeći sustav primarne zdravstvene zaštite. Razgovarali smo o novčanim stimulacijama na plaće, stambenom zbrinjavanju te privlačenju medicinskog kadra iz drugih dijelova države. No, svjesni smo da to nije sustavno nego palijativno rješenje, ali kada imate požar onda svatko gasi u svojoj kući“, istaknuo je župan.

Na sastanku su, uz ravnateljicu Doma zdravlja PGŽ Eminu Grgurević Dujmić i pomoćnicu ravnateljice za kvalitetu Adrijanu Tomas, sudjelovali i zamjenici župana Vojko Braut i Marina Medarić te pročelnice Vesna Čavar i Ermina Duraj.

U ime Grada Rijeke radnom sastanku prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković.

Više sa portala poduckun.net ...