Održana 7. sjednica Županijskog operativnog centra za zaštitu mora u PGŽ

Autor: Marina Pauletić 20.12.2023

Foto: PGŽ

Ekološki incident imao je za posljedicu onečišćenje mora i obale u Općini Kostrena, ali i područja Općina Lovran i Mošćeničke Drage.

Rijeka - Sedmu po redu sjednicu Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ (ŽOC) je otvorio zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar koji je kroz uvodnu točku dao iscrpnu informaciju o onečišćenju mora i obale koja se, uslijed istjecanja lož ulja na području industrijske zone Termoelektrane Rijeka, dogodila u Kostreni u studenom 2022. godine.

Ekološki incident imao je za posljedicu onečišćenje mora i obale u Općini Kostrena, ali i područja Općina Lovran i Mošćeničke Drage. Dugotrajnost sanacije determinirao je obim onečišćenja čiji su se razmjeri često i naknadno otkrivali kao i izrazito često loše vrijeme. Na temelju završnog pregleda onečišćenog područja koje je obavljeno ovog ponedjeljka, ŽOC je donio Odluku o prestanku daljnjih aktivnosti na sanaciji onečišćenja jer je onečišćeno područje u zadovoljavajućoj mjeri dovedeno u prvobitno stanje uz obvezu daljnjeg monitoringa stanja ukupno onečišćenog područja do svibnja 2024. godine.

Zapovjednik ŽOC-a istaknuo je veliko zalaganje svih angažiranih u provođenju sanacije. Posebice je pohvalio tvrtku Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke kao stožernog partnera u provođenju ove zahtjevne aktivnosti i naveo da postignuti rezultati sanacije nedvojbeno dokazuju da je sustav zaštite mora u Primorsko-goranskoj županiji na visokoj operativnoj razini.

U nastavku sjednice prezentiran je projekt “Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja” o čemu je ŽOC izvijestio dugogodišnji suradnik Danijel Frka, provoditelj aktivnosti. Pritom su članovi ŽOC-a zaključili da se stalnim praćenjem stanja opasnih olupina omogućava veća kontrola i pravovremeno planiranje aktivnosti u cilju zaštite mora. Spomenuta je i činjenica da smo jedina Županija koja je izradila Katalog svih olupina u našem akvatoriju te sustavno prati njihovo stanje.

Na sjednici je jednoglasno usvojen Programa rada za 2024. godinu i predstavljen Ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora, a tom se provjerom dobio točan popis svih materijalno tehničkih sredstava koje posjeduju specijalizirane tvrtke, Županijske lučke uprave te broj ljudi osposobljenih i raspoloživih u svakom trenutku za intervenciju u slučaju većeg onečišćenja mora.

Više sa portala poduckun.net ...