Održana konferencija o demografiji u Hrvatskoj za područje PGŽ, Istarske i Ličko-senjske županije

Autor: Marina Pauletić 10.04.2024

Foto: ilustracija

Prema zadnjem popisu stanovništva, Primorsko-goranska županija izgubila je 10,39 posto stanovnika.

Novi Vinodolski - Središnji državni ured za demografiju i mlade pokrenuo je novi ciklus demografskih konferencija „Demografija u fokusu: istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva“. Tema proizlazi iz činjenice da dugogododišnja demografska kriza u RH obvezuje sve dionike na upravljačkim strukturama da aktivno promišljaju i sudjeluju u rješavanju tog problema, poručuju organizatori.

Za područje Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, skup je organiziran u partnerstvu s Gradom Novim Vinodolskim, a prisustvovao mu je župan Zlatko Komadina koji je u uvodnom izlaganju naglasio da je Primorsko-goranska županija vjerojatno bila prva županija koja je još prije dvije godine za raspravu predstavničkog tijela otvorila temu demografije, a podloga je bila studija koju je izradila stručna skupina predvođena prof. Stjepanom Štercom.

„Poticaj za to je bio zadnji popis stanovnika koji je pokazao da je Hrvatska izgubila 9,64 posto stanovništva, a Primorsko-goranska županija još i više, čak 10,39 posto. Željeli smo dobiti kvalitetnu podlogu za izradu konkretnog akcijskog plana u kojem će biti obuhvaćene mjere koje se trebaju donijeti od državne razine, preko županije pa do jedinica lokalne samouprave. Problem loših demografskih trendova u Hrvatskoj nije od jučer i teško da će se riješiti odmah sutra. Krenuli su od nastanka Hrvatske, dakle od 90. godina prošlog stoljeća i bit ćemo sretni ako ih u narednih pet godina usporimo i zaustavimo.

Nadležnosti u rješavanju demografskih pitanja su nacionalni, prije svega oni koji se tiču porezne politike, zatim lokalni, u dijelu poticanje stanogradnje i priuštivog stanovanja, brige o djeci i županijski u segmentu standarda i kvalitete obrazovanja, zdravstvene skrbi, socijalnih politika. Praktički je cijeli proračuna PGŽ usmjeren na poticanje zadržavanja stanovništva i privlačenje novih, a to su naša velika ulaganja u školstvo, zdravstvo kulturu, sport i poduzetništvo, no sve to uz ograničene fiskalne mogućnosti i zakonom jasno određene ovlasti.

Primorsko-goranska županija ostarjela je i više od Hrvatske, jer naše stanovništvo živi duže od hrvatskog prosjeka što je dijelom zasluga i dobro organiziranog sustava primarne zdravstvene zaštite. Tako je udio stanovništva iznad 65 godina u PGŽ-u veći od 25,8 posto, dok je u cijeloj Hrvatskoj u skupini iznad 65 godina 22,45 posto građana. I inače kvaliteta života u našoj županiji znatno je iznad hrvatskog prosjeka, iznosi 7,2 posto, hrvatski prosjek je 6,8 a europski 7,1 posto“, rekao je župan i zaključio da državi, ali i regionalnoj i lokalnoj vlasti zaustavljanje negativnih demografskih trendova mora bit u prioritetu svih politika.

Konferencija se održala u Gradskoj vijećnici, a nastavila se nizom izlaganja i radionica na temu aktualne demografske slike te preporuka za daljnje aktivnosti i mjere.

Više sa portala poduckun.net ...