Položeni vijenci povodom obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 128. brigade HV „Sveti Vid“

Autor: Marina Pauletić 21.10.2023

Foto: rijeka.hr

Brigada je osnovana 22. listopada 1991. godine.

Rijeka - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja, obilježena je 32. obljetnica ustrojavanja 128. brigade HV „Sveti Vid“.

Uz predstavnike 128. brigade HV „Sveti Vid“ vijence su u ime Grada Rijeke položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać i viši stručni suradnik za projekt Rijeka Zdravi grad Jadran Mandekić kao i delegacije Primorsko-goranske županije, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

22. listopada 1991. godine osnovana je 128. brigada Hrvatske vojske, jedina brigada na području Republike Hrvatske koju su u potpunosti činili pripadnici teritorijalne obrane. Nakon izvršenja zadaća na području Rijeke, prebačena je na područje Like gdje je branila hrvatski teritorij. Također je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te dala značajan doprinos u konačnom oslobođenju našeg teritorija. Kroz brigadu je prošlo 7500 ljudi s područja Rijeke i iz okolnih općina i gradova.

Nakon grupnih pogibija pripadnika u Čanku, Đačkom domu i Ibrešićima, tijekom zime 1991./1992. godine, a kako država tada još nije do kraja institucionalno riješila pitanja potreba porodica i djece poginulih, pokazala se potreba organiziranja udruge. Tako je 13. svibnja 1992. godine osnovana Udruga 128. br HV „Sveti Vid” — Rijeka. Prvobitni cilj udruge bila je organizacija svake vrste pomoći porodicama, posebno djeci poginulih pripadnika brigade. Shodno tome, odmah je organizirana novčana i materijalna pomoć porodicama, osiguranje stipendija za djecu poginulih i slično. U daljem radu udruga je pružila veliku pomoć zapovjedništvu 128. brigade u izradi spomen obilježja na mjestima grupnih pogibija njenih pripadnika.

Više sa portala poduckun.net ...