Predstavljena monografija „Ratni štab teritorijalne obrane Općine Rijeka u Domovinskom ratu“

Autor: Andrea Načinović 23.05.2022

ratni stab rijeka predstavljanje knjige  2

Knjigu Ratni štab teritorijalne obrane Općine Rijeka u Domovinskom ratu izdala je Naklada Kvarner pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Rijeka - Predstavljanje monografije održano je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a o knjizi su govorili zapovjednik Ratnog štaba TO Općine Rijeka Šime Radulić, pomoćnik zapovjednika za sigurnost Jasenko Kolić, pomoćnik zapovjednika za obavještajne poslove Ljubomir Mičetić, načelnik inženjerije Zdravko Turk i izdavač Franjo Butorac.

Okupljenima su se uvodno obratili zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnik Ureda županije primorsko-goranske Goran Petrc.

„Sam pogled na knjigu, punu izvornih dokumenata, fotografija i svjedočanstava govori o njezinoj vjerodostojnosti, čija je glavna svrha sačuvati od zaborava uspomenu na jedno herojsko vrijeme, na pobjedu zajedništva, domoljublja i povijesne pravde, koje će svim budućim generacijama biti svjedočanstvo o značaju i ulozi Ratnog štaba Teritorijalne obrane Općine Rijeka“, rekla je u uvodnom govoru zamjenica Krpan. Dodala je kako su to bila teška vremena, kako je nedostajalo naoružanja te kako je svaki nepromišljen potez mogao dovesti do potpunog uništenja Rijeke.
„Teški zadaci stavljeni su pred zapovjednika Teritorijalne obrane. Misija je bila sačuvati Rijeku od mogućih razaranja pod svaku cijenu. Danas znamo da su prisebnost i mudri potezi Ratnog štaba Teritorijalne obrane doveli do mirnog razoružanja ondašnjih vojarni te odlaska Jugoslavenske narodne armije iz Rijeke. Kada govorimo o ulozi Rijeke u tim ratnim vremenima, svakako moramo naglasiti da je Rijeka bila iznimno važna logistička zona i podrška bojišnici, u svakom pogledu. Rijeka je čuvala i gospodarske pričuve države. Ovdje se proizvodila važna oprema, a tu industriju je svakako trebalo zaštiti mirnim razvojem situacije pokušavajući izbjegavati konflikte. Tu zadaću vršila je Teritorijalna obrana. Svakako je potrebno istaknuti kako je Rijeka pružila utočište mnogim izgnanim građanima iz cijele države pruživši im smještaj i osjećaj prihvaćenosti i zbrinutosti”, kazala je Krpan i dodala kako je zadaća i moralna obveza svih govoriti o ovim važnim događajima, svjedočiti o istini, otrgnuti zaboravu događanja koja su utkana u temelje naše države i neumorno ih prenositi na buduće generacije. Zahvalila se na kraju svima onima koji si dali svoj doprinos u izradi ove knjige, a posebno užem krugu pripadnika Ratnog štaba.

ratni stab rijeka predstavljanje knjige  1

Govoreći o knjizi zapovjednik Ratnog štaba TO Općine Rijeka Šime Radulić rekao je kako se s prikupljanjem materijala i pisanjem knjige počelo na poticaj bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. „On nam je na neki način dao zadatak da napravimo ovu knjigu kako mrak zaborava ne bi pokrio naše sudjelovanje u Domovinskom ratu. Knjiga je namijenjena svima, posebno stanovnicima nekadašnje Općine Rijeka, kao dokument jednog vremena, sa željom da niti jedna generacija s ovih prostora nema više potrebu pisati o ratnim razaranjima. Ova knjiga posveta je svih nas koji smo sudjelovali u tom burnom vremenu na naš grad i prostor tadašnje Općine Rijeka“, rekao je Radulić.

Knjigu Ratni štab teritorijalne obrane Općine Rijeka u Domovinskom ratu izdala je Naklada Kvarner pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.