Primorsko-goranska i Međimurska županija potpisale Sporazum o suradnji na projektu „Putovima Frankopana“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.11.2022

Sporazum, koji je korak više u povezivanju ovih dviju regija, je potpisan u Dvorcu Nova Kraljevica u sklopu službenog posjeta delegacije Međimurske županije Primorsko-goranskoj.

Kraljevica - Župani Zlatko Komadina i Matija Posavec potpisali su Sporazum o suradnji i povezivanju na projektu „Putovima Frankopana“.

U cilju očuvanja povijesne i kulturne baštine i ostavštine plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, Primorsko-goranska županija, kao županija Frankopana, i Međimurska županija, županija Zrinskih, će razvijati zajedničke projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove te kroz obnovu infrastrukture i podršku kulturnim manifestacijama obogaćivati kulturnu i turističku ponudu u županijama. Sporazum, koji je korak više u povezivanju ovih dviju regija, je potpisan u Dvorcu Nova Kraljevica u sklopu službenog posjeta delegacije Međimurske županije Primorsko-goranskoj.

„Današnji dan posvećen je „Putovima Frankopana“ i zajedničkoj želji za suradnjom na tom županijskom projektu. Imamo jedinstvenu priliku razviti projekt na nacionalnoj razini i otvoreni smo za suradnju s Karlovačkom i Ličko-senjskom županijom“, istaknuo je župan Komadina.

Župan Posavec zahvalio se na toplom gostoprimstvu te istaknuo kako je Primorsko-goranska županija nositelj jednog izuzetno vrijednog projekta, ne samo za Primorsko-goransku županiju nego za cijelu Hrvatsku, pa i Europu.

“Nije slučajno da je upravo taj projekt proglašen kao jedan od najboljih po ocjeni hrvatske javnosti na nedavnom izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija i Predstavništva EU parlamenta u Hrvatskoj“, naveo je župan Posavec i dodao kako se u sklopu današnjeg posjeta razgovaralo i o održivom turizmu, poljoprivredi i gospodarskoj suradnji.

„Imamo jako puno tema i meni je zadovoljstvo da na taj način spajamo kopno i more, sjever i jug te možemo naučiti jedni od drugih jako puno“, zaključio je.

Kao kuriozitet je istaknuto da su stoljećima Zrinski i Frankopani stolovali u Čakovcu, u prekrasnom starom gradu Zrinskih, odakle su otišli prema bečkom Novom mjestu gdje su u takozvanoj Zrinsko-frankopanskoj uroti tragično završili. Upravo se ta urota prema legendi kovala u kaštelu u Kraljevici gdje je danas potpisan Sporazum.

Današnji susret bio je prilika i za najavu izložbe o Zrinskim i Frankopanima koja će biti postavljena u Čakovcu u travnju 2023. godine u povodu 30. obljetnice osnutka županija u RH i Dana Međimurske županije koji se obilježava u spomen na dan pogiblje Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana. Posjet se nastavio obilaskom Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objekta za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

Vrijedi ponoviti, Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći, a s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Kulturna ruta donijela je sanaciju, obnovu i vraćanje života u baštinjena frankopanska zdanja. Priča je to o njihovom putu kroz stoljeća koji je od povijesnog značaja, a odigrava se u 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa.

Više sa portala poduckun.net ...