Proglašeni pobjednici foto natječaja za lipanj, tema za srpanj „Voda“

Autor: Marina Pauletić 03.07.2024

Darko Golik, Miris mora

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je „Koračanjem ispod gorućeg neba“ autorice Blanke Marincel.

Rijeka - Šetnja je rekreacija, šetnja je zdravlje. Ona je odmor i za tijelo i za dušu, ona je meditacija. Šetnjom smo usmjereni na pogled, na gledanje i eto nam trinaest prekrasnih pejzaža iz te lipanjske šetnje.

Fotografiranje prirode ima svoje zakonitosti, tj. principe komponiranja. Ako po tim strukturnim pravilima promatramo ove pristigle prijave, onda možemo reći da su sve jako dobre. Dobili smo predivne slike prirode – od morskih prizora do kontinentalnih scena te planinskih ambijenata. Dok ih promatramo, sva ta energija ljepote koja se oslobađa u snimljenom prizoru nas smiruje. Samo gledajući ih, uživamo, a kako je tek doživjeti to uživo i biti dio toga.

Svakako bih pohvalio Snježanu Šimunović i Mirka Jovičića jer su i jedno i drugo napravili dobru kompoziciju zahvaćenoga prizora. Šimunović u vrlo visokom horizontu „donosi“ vrhove planina, a u prvom planu vidimo golu stijenu na kojoj pobjednički stoji žena, ljudsko stvorenje kao moćno i nepobjedivo biće. Jovičić pak fotografira kultivirani dio prirode, park koji je i namjenski priređen za šetnje i odmor, a na prikazanoj stazi nema nikoga. Kao da nas ovom fotografijom opominje i pita gdje smo, jer ovo je staza i park za nas i tu bismo trebali biti. U pravu je jer parkovi ne bi smjeli biti ni prazni, ni pusti.

Fotografija koju izdvajam i nominiram na prvo mjesto u lipnju je „Miris mora“ Darka Golika. Ona je i koloristički i kompozicijski uravnotežena jer je autor horizont postavio po sredini kadra u kojem dominira morska uvala, plaža. Nebo i more djelomično presijecaju uski pojasevi kopna, a snažnu korespondenciju čine istaknuti bijeli oblaci s nekoliko stijena, grota na plaži koje su u prvom planu. Prizor je smirujući, kao da sjedimo na jednoj od grota izvan kadra i uživamo u prikazanom prizoru.

Tema za srpanj je „Voda – voda svuda oko nas“. Voda je i kiša, voda je i more, voda je i rijeka, voda je i lokva. Suša je isto priča o vodi.

Borislav Božić, prof.

Rok za prijavu je 24. srpnja 2024. godine, a više informacija dostupno na POVEZNICI.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je „Koračanjem ispod gorućeg neba“ autorice Blanke Marincel.

Više sa portala poduckun.net ...