Putovanje kroz okuse i krajolike Istre: Weekend Bike & Gourmet Tour, prijavite se ovaj vikend

Autor: Portal Poduckun 18.05.2023

Ako uz gastronomiju volite i biciklizam, ne propustite Weekend & Gourmet Tour, dvodnevni događaj koji se održava 20. i 21. svibnja i nudi vam priliku da istražite Istru na dva kotača i otkrijete njezine skrivene gastronomske dragulje.

Istra oduzima dah svojom ljepotom i raznolikošću, te nudi bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Ovdje možete uživati u kristalno čistom moru, zelenim brežuljcima, slikovitim gradićima i bogatoj povijesti. No Istra je i raj za gurmane koji traže nešto novo i drugačije. Istarska je kuhinja spoj kontinentalnih i mediteranskih utjecaja, s naglaskom na svježe i lokalne namirnice.

Ako uz gastronomiju volite i biciklizam, ne propustite Weekend & Gourmet Tour, dvodnevni događaj koji se održava 20. i 21. svibnja i nudi vam priliku da istražite Istru na dva kotača i otkrijete njezine skrivene gastronomske dragulje. Kombinirat ćemo stazu Mare uz obalu i stazu Monti kroz unutrašnjost. Na stazi Mare uživat ćete u morskim delicijama, dok će vam staza Monti ponuditi gastronomske delicije istarskog zaleđa.

Ova tura vodi vas kroz prekrasne krajolike Istre, od obale do unutrašnjosti, gdje ćete otkriti neke od tipičnih istarskih delicija. Na svakoj postaji čeka vas domaćin koji će vas počastiti lokalnim specijalitetima i vinima. Evo dijela divota koje vas očekuju na pravim, autentičnim postajama daleko od gradske vreve:

Kod Kancelira: Istarska supa – tradicionalno piće koje se priprema od crnog vina teran, prepečenog kruha, šećera, maslinovog ulja i papra. Istarska supa pije se iz keramičke bukalete na ognjištu i idealna je za zagrijavanje nakon vožnje biciklom.
Izletište Pekica: Frite na kušine s domaćom skutom i medom – slatki zalogaj iz djetinjstva od kruha, jaja, skute, meda i šećera. Riječ je o kruhu prženom u jajima, punjenom skutom u krušnim mrvicama i prelivenom medom. Postaja će uz to mirisati na i lavandu koju sadi obitelj Pekica.
Obitelj Marić: Pljukanci s divljim šparugama – jedno od najpoznatijih jela istarske kuhinje koje se sastoji od domaće tjestenine pljukanaca i umaka od divljih šparuga koje u proljeće rastu po šumama i livadama. Obitelj Marić poznaje istarsku paštu u dušu i pričat će nam zanimljive priče o njezinoj povijesti i izvozu. Klara Marić, primjerice, donosi zgodu iz doba Jugoslavije kada je talijanski carinik zaustavio njihov izvoz fuža u Italiju jer je smatrao da nitko u Italiju ne smije izvoziti paštu. Danas se fuži ipak izvoze i u Italiju, zahvaljujući tvrtki iz Kanfanara.

Ovo je samo dio onoga što vas čeka na Weekend & Gourmet Touru po Istri. Pridružite nam se i doživite nezaboravan spoj biciklizma i gastronomije na ovom čarobnom poluotoku.

Tura je otvorena za sve starije od 14 godina. Pogodna je za različite vrste bicikala, kao što su brdski, električni ili trekking bicikli, te različite razine kondicije i iskustva. Za sudjelovanje se prijavite na outdoor@maistra.hr ili osobno na mjestu polaska na dan događaja. Osigurali smo i profesionalnog vodiča i pratitelja kao i obroke i pića na odmorištima.

Ovo je prilika da upoznate Istru iznutra, da osjetite njezin duh i atmosferu, da se povežete s njezinim ljudima i kulturom. Ovo je prilika da se opustite i zabavite, da uživate u prirodi i hrani, da napunite baterije i stvorite uspomene koje ćete još dugo pamtiti. Ovo je prilika koju ne smijete propustiti!

Više sa portala poduckun.net ...