[FOTO] Ratne scene iz legendarnog filma “Zlato za odvažne” u Vižinadi

Autor: Portal Poduckun 22.10.2023

snimio: Damir Batistić

Ovog vikenda, u skladu s filmskim scenarijem, pripadnici 35. američke pješačke divizije, ušli su u Vižinadu i očistili grad od njemačkih vojnika.

Vižinada - U skladu s filmskim scenarijem, u eventu Kelly's Heroes 6 “Clermont” koji se održao 20. i 21. listopada, pripadnici 35. američke pješačke divizije ušli su u Vižinadu i očistili grad od njemačkih vojnika. Više od 60 airsoft igrača uprizorilo je završne borbe iz spomenutog filmskog hita. Osim međunarodnih aktera ovog događaja, na eventu su sudjelovali i oni vojne povijesti liburnijskog kraja.

Igrači su na autentičnim lokacijama iz filma, uprizorili bitke koristeći se elementima airsofta i reenactmenta. Borbe su vođene replikama oružja koje su koristile američka i njemačka vojska u Drugom svjetskom ratu, a igrači su bili odjeveni u replike odora, rekao nam je Tin Veljković, glavni organizator susreta.

Zanimljivost uprizorenja bitke bila je, da su entuzijasti iz engleske, transportirali restaurirani gusjeničar iz perioda Drugog svjetskog rata, na set eventa u Vižinadi.

Film je u originalu naslovljen "Kelly's heroes", a u našoj se kino-distribuciji od 1970. prikazivao pod nazivom "Zlato za odvažne". Radnja te ratne komedije, redatelja Briana G. Huttona u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland, smještena je u francuski gradić Clermont koji su okupirali Nijemci. Kelly, naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, američki je dočasnik, degradiran u običnog vojnika, koji je slučajno, ispitujući zarobljenog njemačkog časnika doznao, da su Nijemci u trezoru banke u Clermontu, smještenom nedaleko linije fronte, pohranili poprilične količine zlata. To ga je potaklo na zamisao da sa suborcima, bez znanja pretpostavljenih, okupi malu postrojbu s kojom će pokušati sve zlato uzeti za sebe. U potrazi za zlatom, Kelly uspijeva probiti njemačku obranu, a njihov susret s neprijateljem zapravo pljačkaški pohod svojih vojnika, general Kolt proglašava vojnom pobjedom.

Tekst: Damir Batistić

Ratne scene iz legendarnog filma “Zlato za odvažne” u Vižinadi

Više sa portala poduckun.net ...