Rođendanskom tortom i dodjelom nagrada proslavljen veliki jubilej Vinistre

Autor: Marina Pauletić 09.05.2024

Foto: Merlo de Graia

Sutra se otvara 30. jubilarna Vinistra! Svečana dodjela medalja najboljim vinarijama s Vinistrinog ocjenjivanja uvod je u manifestaciju koje će do nedjelje Poreč pretvoriti u epicentar vinskog svijeta.

Poreč – Tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija, sinoć je u hotelu Parentium Plave Lagune bila u slavljeničkom tonu. Rođendansku tortu zajednički su rezala tri dosadašnja predsjednika udruge Vinistra – Ivica Matošević, Nikola Benvenuti i Luka Rossi i tako obilježili 30. jubilej istarske udruge vinogradara i vinara, ali i najatraktivnije izložbe vina u regiji koja se otvara sutra i traje do nedjelje (od 10. do 12. svibnja), u porečkoj dvorani Žatika.

„Prošle smo godine obilježili 30. godišnjicu od osnutka Istarske županije. I to je period kada možete podvući crtu i vidjeti što se sve napravilo. Sigurno je da smo na području poljoprivrede napravili veliki iskorak u našoj regiji. Tu prije svega mislim na vinogradare i vinare, kao i uljare i druge proizvođače. Danas je Istra jako dobar brend i na to možemo biti ponosni, a velika zasluga ide upravo vama. Odabrali smo razvoj koji se temelji na dodanoj vrijednosti i kvaliteti. Citirat ću prvog predsjednika Vinistre Ivicu Matoševića - to je bila ta naša romantika, a danas mi je drago što je to postao jedan jako dobar i kvalitetan biznis. Drago mi je što vidim jako puno mladih ljudi koji su se toga prihvatili što garantira dobru i kvalitetnu budućnost. U Istarskoj županiji imali ste partnera od samih početaka i mislim da smo u zadnjih nekoliko godina napravili velike iskorake“, poručio je župan Istarske županije Boris Miletić.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je grad s udrugom vinogradara i vinara Istre partner od njezinih početaka te da se u vrijeme izložbe Vinistra traži krevet više, a ova vinska manifestacija danas ima veliko značenje za gospodarski razvoj Istre i Poreča.

Tridesetu obljetnicu Vinistri čestitao je i predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas, istaknuvši kako je ova poznata tvrtka kao dugogodišnji zlatni sponzor Vinistre pridonijela u promociji i brendiranju Istre kao vrhunske vinske destinacije.

„Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima, kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina. I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas - na vinsku kartu svijeta“, rekao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi te pozvao sve ljubitelje vina u Žatiku u kojoj je ukupno 125 izlagača od čega čak 85 vinara.

Među njima su i ovogodišnji osvajači odličja s Vinistrinog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Podsjetimo šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk.

Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show, a vlasnici vinarije sinoć su na dodjeli nagrada istaknuli kako već 20 godina šalju uzorke na ocjenjivanje u Istru, potaknuti lijepom istarskom pričom i prijateljstvom s prvim predsjednikom Vinistre Ivicom Matoševićem.

Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021.

Više sa portala poduckun.net ...