Srce kao kuća: Udruga Srce za nju bolesnim ženama osigurava besplatan prijevoz do liječnika

Autor: Sanja Tumara 09.08.2022

udruga_srce_za_nju_01 Fotografije: Udruga Srce za nju

Besplatan taxi prijevoz pokrenuli su kako bi se oboljelim ženama olakšao odlazak na liječenje, kemoterapiju, zračenje ili neki od zakazanih dijagnostičkih postupaka. „Donijele smo odluku da ćemo prva dva tjedna voziti same, uz pomoć onih koji su naša podrška jer mi smo nastale iz čiste emocije i potrebe za pomaganjem“.

RIJEKA – Jeste li znali da odnedavno u Rijeci postoji besplatan taxi prijevoz, kako bi se oboljelim ženama olakšao odlazak na liječenje, kemoterapiju, zračenje ili neki od zakazanih dijagnostičkih postupaka? Prvi je to projekt riječke Udruge za pomoć ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti Srce za nju, u kojoj naglašavaju da su to „trenuci koji crpe ženinu energiju, a u želji da tu istu energiju sačuvaju za bitnije stvari te ju usmjere ka svom ozdravljenju, mi ćemo organizaciju njihovog prijevoza preuzeti u svoje ruke te im na taj način pružiti podršku na putu ka ozdravljenju“. Na projektu se intenzivno radilo od prvog pojavljivanja Udruge u javnosti, 13. 4.2022. godine. Prva žena je besplatnim prijevozom od kuće do liječnika prevezena 19. srpnja. „Srce k'o kuća....emocije od suza do smijeha“, kaže nam predsjednica Udruge Katarina Kukolj.
- Odaziv je golem i nas je iznenadio i u prvih 11 dana prevezle smo oko 45 žena i preko 90 vožnji, a već sada imamo žene koje ponavljaju koristiti naš besplatni prijevoz od kuće do liječnika. Prevozimo ih mi osobno, žene članice Udruge, naši volonteri, naša Stručna podrška, javne osobe koje su prijatelji naše Udruge od prvog dana i koji su prepoznali projekt i podržali ga, priča nam Katarina Kukolj. - Donijele smo odluku da ćemo prva dva tjedna voziti same, uz pomoć onih koji su naša podrška jer mi smo nastale iz čiste emocije i potrebe za pomaganjem, a to je put da bolesnu ženu upoznate, porazgovarate i čujete što ju brine u bolesti, obećale smo osluškivati njihove probleme i pretvarati ih u projekte. Druga faza projekta je otvaranje našeg obrasca koji će se trebati popuniti, a nalazit će se na našoj službenoj web stranici i na taj način naručiti se za besplatan prijevoz od kuće do liječnika.
Udruga brine o svim ženama, a naročito onima slabijeg imovinskog stanja kojima je kvaliteta života narušena kroničnim, životno ugrožavajućim bolestima, bile one onkološke, autoimune, kardiovaskularne, neurološke... Cilj je Udruge Srce za nju, kažu, osvješćivanje važnosti i unapređivanje svih oblika pomoći i prevencije ženama oboljelim od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti, senzibiliziranje javnosti o važnosti podrške i njezinom doprinosu u kvaliteti liječenja i položaju bolesnica, te osiguranje logističke podrške i odgovarajuće pomoći.
- Želim da se naglasi da mi u bolesti nismo selektirali žene jer svaka životno ugrožena žena za nas je jednako u potrebi i svaka će dobiti našu uslugu, jer nama je onkološka bolesnica ili žena s multiplom sklerozom ili reumatoidnim artritisom - bolesna žena životno ugrožena. Nemamo pravo u bolesti dijeliti žene, objašnjava Kukolj.

Dražen Mikulić, Dino Škamo, Jasmin Mekić, Miljenko Manestar kao vozači

Udruga treba i našu pomoć pa poziva sve da postanu Prijatelji udruge, kako bi svojim znanjem, donacijom ili odvojenim vremenom doprinijeli vidljivosti i funkcioniranju Udruge.
- Financiramo se, nažalost, same od naših akcija koje smo provodile i iz donacija naših donatora jer nismo još vidljive u sustavu godinu dana i ne možemo aplicirati nigdje s projektom te i ovim putem pozivamo fizičke i pravne osobe da nas podrže i doniraju, a od gradova i općina očekujemo da nas predvide za iduću godinu u svom proračunu jer sada besplatan prijevoz mogu koristiti samo žene grada Rijeke. Mi nemamo financijskih sredstava za širenje projekta, a sada već žene s Viškova, Kastva, Grobnika dolaze do Rijeke, a onda ih mi vozimo do liječnika na lokalitete Sušak i Rijeka.
Neke javne osobe već su se odazvale i pomogle, primjerice, riječki glumci Dražen Mikulić i Jasmin Mekić, a zatim i vatrogasac Dino Škamo i liječnik Miljenko Manestar, član Stručne podrške Udruge, koji dio svog godišnjeg odmora daruje bolesnim ženama kroz vožnje. Na jedan su dan bili vozači oboljelih žena i tako postali su njihovi heroji i prijatelji.
- Da, s nama voze poznati ovoga grada, oni jesu već prijatelji Udruge ili prijatelji nekih članica Udruge. Svi smo mi vezani prijateljski, kao što ovu Udrugu čine dugogodišnje prijateljice koje su odlučile osnovati Udrugu kada se jedna razboljela i sama se morala voziti na terapiju u Zagreb. Kad se male ruke slože...
Stoga, evo javnog poziva općinama i gradovima, ali i fizičkim i pravnim osobama – pokažimo koliko nam je stalo do naših oboljelih sugrađanki!

udruga_srce_za_nju_02
udruga_srce_za_nju_03
udruga_srce_za_nju_04
udruga_srce_za_nju_05