Stiže prvi toplinski val – uživajte u pravom ljetu

Autor: Sanja Tumara 18.06.2024

Foto: ilustracija

DHMZ: U četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Dakle, najbolji je savjet, pravac - more!

Rijeka – Rijeka se jutros probudila na 20.7 °C, izmjerila je u 7.00 sati Meteorološka postaja Rijeka - Kozala. U skladu je to s najavama meteorologa. No, u skladu i s prvim ljetnim mjesecom, lipnjem. Rijeka je, konačno, prestala biti grad koji teče, a postala grad obasjan suncem.

„Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val u našoj zemlji“, upozorava u svom priopćenju Državni hidrometeorološki zavod i navodi da u naše krajeve s jugozapada postupno pritječe sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna.

„Stoga se Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više. Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.“

Vjerujemo da već dobro znate što stručnjaci preporučuju – ne boravite vani u najtoplijem dijelu dana, pijte dovoljno tekućine, zaštitite glavu kapom ili šeširom, boravite u hladovini, ne ostavljajte u autu djecu, a ni kućne ljubimce…

Stoga - da, budimo oprezni. Ali, recimo i to da su svi oni koji uživaju u ljetu napokon došli na svoje i da je osvježenje najljepše i najbolje naći u moru. A baš mi na Kvarneru imamo tu povlasticu živjeti uz veliko plavetnilo. Ako se pitate je li more već dovoljno toplo, odgovor je svakako jest. Jutros je, naime, u sedam sati u Crikvenici more bilo čak 24.2 stupnja, a u Malinskoj i malo toplije, 24.4 °C.

Više sa portala poduckun.net ...