Sve je spremno za 47. izdanje Trke na prstenac u Barbanu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 01.08.2022

47 Trka na prstenac Sluzbeni treninzi 2022 2

Sve službeno započinje u petak navečer, 19. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi. U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta, disciplina TRAP.

Barban - Unatoč visokim temperaturama, uzavrelom asfaltu, sprženom raslinju, izgorjeloj travi uz stazu i prijetećim sunčevim zrakama, konjanici barbanske Trke na prstenac, koji su se prijavili za njezino 47. izdanje, disciplinirano provode pripreme, jer viteški moraju odgovoriti zahtjevima natjecanja, koje podliježu snažnom mehanizmu, kako bi na stazi u nedjelju, 21. kolovoza sve besprijekorno štimalo.

Tu je i velika odgovornost prema prošlosti, jer Prošlost je najsigurniji oblik postojanja, zato o njoj govorimo s dužnim poštovanjem. Onako kako su činile sve prethodne generacije. U tom je kontinuitetu snaga Trke, koja iz godine u godinu ulazi u srca posjetitelja. Poslije dvije pandemijske godine, vjerujemo da će i oni napokon doći na svoje.

Sve službeno započinje u petak navečer, 19. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi. U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta, disciplina TRAP.

47. Trka na prstenac održat će se u nedjelju, 21. kolovoza, u 17 sati, uz izravni prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

Dosada je na trkama nastupilo sedamdesetak natjecatelja, a naslovom se slavodobitnika okitilo njih dvadeset i četvero. Dugo je najtrofejniji bio Vazmoslav Vale, sa četiri osvojena naslova, dok se 2017. godine, s njim nije izjednačio Maksimilijan Rojnić. Tri puta su slast pobjede osjetili Zdravko Prhat, Miro Grgorović, i Mario Učkar.

Za ovogodišnju Trku prijavilo se 19 natjecatelja: Babić Gvido, Benazić Stefano, Benčić Petar, Broskvar Danijel, Celija Bruno, Grabrović Milio, Kancelar Andrej, Kancelar Luka, Kancelar Kristijan, Osip Antonio, Osip Stefano, Radola Nandi, Rojnić Maksimilijan, Špada Goran, Učkar Diego, Učkar Silvio, Vlačić Toni, Vale Aleksa i Žagrić Erik. Svi su bili obavezni obaviti pripreme na treninzima koji se se održavali srijedom i nedjeljom. Odluku o plasmanu 16 konjanika u završnicu donijet će Izvršni odbor Društva, prema izvješću Časnog suda.

47 Trka na prstenac Sluzbeni treninzi 2022

Poslije kvalifikacijskog treninga, 27. srpnja , pa do same Trke, održat će se još tri treninga, koji će biti otvoreni za posjetitelje. Ovako zgusnutom rasporedu treninga raduju su i turisti koji borave na Barbanštini, kao i roditelji malodobne djece, kojima je vidjeti konje izbliza pravi doživljaj.

Trka se najviše raduje dolasku velikog broja posjetitelja. Prema onima koji će doći da izbliza gledaju Trku, kao i onih drugih, koji će je pratiti pred tv ekranima, velika je obaveza organizatora da pripremljenost konjanika bude na razini, da zadovolji njihove ukuse.

Ako su nam u početku njezina obnavljanja takva pitanja bila putokazom, ona danas traže nadogradnju, u čemu Trka ne smije izgubiti ništa od svoje izvornosti. Trci se jednostavno ne može lagati, tu nema mjesta podilaženju. Teško je ponoviti sav onaj zanos koji je u godinama obnavljanja i stasanja Trke na prstenac krasio tu barbansku manifestaciju, nastojeći da je ne pretvori u iskrivljenu sliku u ogledalu. Put kojim se Trka tada kretala bio je umnogome poseban, a nije se robovalo uglađenoj vanjštini, već je suština Trke proizlazila iz njezine povijesne utemeljenosti i jednostavnosti, a sama je prezentacija izvedena na briljantan, vizualno efektan, natjecateljski opušten, neposredan i pristupačan način. I tako iz godine u godinu, svaka je bila posebna, bez imperativa da se dopadne posjetiteljima. A njih nije nedostajalo, zavoljeli su je, postala je miljenicom medija. Slikom i riječju obišla je svijet, ali nema tog pera koje će tako vjerno prenijeti sliku u kojoj se ono viteško u Trci miješa s doživljajnom snagom posjetitelja. Zato treba doći na Trku, gdje su natjecatelji na trkaćoj stazi vjerni i pouzdani u svojoj uzvišenoj misiji.Upravo je zbog toga postala mamac za veliki broj posjetitelja, koji iz svih krajeva Istre dolaze u Barban, a iz godine u godinu privlači i sve veći broj turista. Dolaze i ugledni gosti iz svijeta politike, kulture, gospodarstva i javnog života, a bit će pozvani i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske.

47 Trka na prstenac Sluzbeni treninzi 2022 3

Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao i istarskih gradonačelnika i načelnika susjednih te prijateljskih barbanskih općina. Otkako je 1980. godine uspostavljena suradnja sa Sinjskom alkom, Trku posjećuje izaslanstvo Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja s kojim je Barban sklopio sporazum o suradnji.

Značaj trke prepoznala je Fortenova grupa kao generalni sponzor i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum pa već treću godinu podržavaju Trku i na taj način daju veliki doprinos očuvanju ove važne tradicijske kulturne baštine.

47. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike. Tu počasnu prijelaznu nagradu uveo je, 2009. godine Ured predsjednika Republike. Prvi dobitnik Štita je Toni Uravić, a uručio mu ga je 6. prosinca, na Dan Općine Barban, osobno predsjednik Mesić, kao slavodobitniku 34. Trke na prstenac.

Tekst: Branko Blažina