U Labinu svečano otvorena najveća međunarodna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj: 4. Bijenal industrijske umjetnosti!

Autor: Marina Pauletić 15.05.2023

Mufti

Bijenale industrijske umjetnosti pokrenuto je 2014. godine kao snažna alternativa kontekstu sveopće globalizacije, zbog koje se većina lokalnih obilježja mijenja pod dominacijom većih kulturnih i političkih središta, koja sustavno nameću određene konvencije u suvremenoj umjetnosti, mijenjajući lokalne kulturne krajolike.

Labin - Četvrto izdanje Bijenala industrijske umjetnosti (IAB 04) pod nazivom „Krajobrazi želje“ svečano se otvorilo 13. svibnja u DKC Lamparna u Labinu pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima. Ovu međunarodnu izložbu s radovima 29 svjetski afirmiriranih umjetnika na čak 18 lokacija u Istri i Rijeci predstavili su predsjednik Labin Art Expressa XXI Dean Zahtila, umjetnički direktor Bijenala Damir Stojnić, kustosi Christoph Doswald i Paolo Bianchi, načelnica sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Irena Kregar Šegota, gradonačelnik Labina Valter Glavičić te županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

„Ovo je naj-industrijski od svih Bijenala industrijske umjetnosti do sada. Istovremeno, prema kustoskoj koncepciji I odabranim radovima, ovo je i najpoetičniji Bijenale, budući da se mnogi radovi, i konceptualno i formalno, referiraju na sam lokalitet Istre kao „terre magice, terre incognitae“, a na to ukazuje i sam naziv „Krajobrazi želje“, kojeg su osmisli našu kustosi, kao i radovi koji to podcrtavaju, kao što su Dreamland i razne intervencije po Raši“, istaknuo je Damir Stojnić.

Irena Šegota

„Koliko je meni poznato, ovo Bijenale je prva velika izložba u Hrvatskoj gdje je industrija u potpunosti bila partner u stvaranju umjetničkih djela, a znamo da bez industrije ne bi bilo ni suvremene umjetnosti. Još od vremena industrijske revolucije suvremena se umjetnost obračunava s najvulgarnijom kapitalističkom ekonomijom, koja ljude tretira kao potrošnu robu, baš kao u primjeru Putinovih vojnika u Ukrajni. Stoga 4. Bijenale industrijske umjetnosti predstavlja najrecentnije suvremene umjetničke radove koji svojim estetskim kodovima zahvaćaju svu složenost života Istre, kako u lokalno-regionalnom tako i u globalnom kontekstu. “Krajobrazi želje”, inspirirani istarskom regijom, pružaju nadu u mogućnost opstanka društvenog i prirodnog krajobraza, ne samo Istre nego i cijelog svijeta“, naglasio je Dean Zahtila.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica poručio da su za Istarsku županiju „iznimno važno ovakvi događaji gdje možemo usporediti ono što ovdje radimo sa svjetskim trendovima. Vjerujem da je ovo 4. Bijenale samo jedan putokaz onoga što će se dalje događati u suvremenoj umjetnosti Istre i ovo na neki način shvaćam kao velik izazov ne smo umjetnicima, nego i nama koji na neki drugi način promišljamo kulturu“.

Fernanda Figureido Barbaric, Prototopia Series

„Svim umjetnicima bilo je inspirativno raditi u istarskom kontekstu i pružalo im priliku da rade stvari koje drugdje ne bi mogli. Doista smo pokušali raditi site-specific instalacije kako bi naglasili specifičnost Istre i njenog krajolika. Zahvaljujem svim umjetnicima, ali zahvaljujem i Istri“, istaknuo je kustos Christoph Doswald.

Nakon otvorenja, na Bijenalu je nastupio legenda njemačke industrijske glazbe i osnivač benda Einstürzende Neubauten FM Einheit (Mufti), koji je na Labinskom pijacalu, pod rudarskim šohtom, izveo impresivan glazbeni performans na otvorenom, naslovljen record, rewind, stop, play fast forward, u kojem je stvara zvuk služeći se raznim alatima na dvije metalne opruge, a nakon njega nastupila su glazbena producentica i DJ Belia Winnewisser te kulturni teoretičar i DJ Alexei Monroe.

Karin Sander

Bijenale industrijske umjetnosti pokrenuto je 2014. godine kao snažna alternativa kontekstu sveopće globalizacije, zbog koje se većina lokalnih obilježja mijenja pod dominacijom većih kulturnih i političkih središta, koja sustavno nameću određene konvencije u suvremenoj umjetnosti, mijenjajući lokalne kulturne krajolike. Stoga IAB inzistira na lokalnom i regionalnom kontekstu, s posebnim naglaskom na industrijsku te kulturnu baštinu Istre općenito, u cilju jačanja lokalnog/regionalnog identiteta, kao i unaprjeđenja njegove važnosti, vidljivosti i prepoznatljivosti u europskim okvirima.

Četvrto izdanje Bijenala, koje organizira Labin Art Express XXI u partnerstvu s Arheološkim muzejom Istre (AMI) i Galerijom Cvajner u Puli te s MMSU Rijeka, strukturirano je u tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane izložbene cjeline: Labin (Društveno-kulturni centar “Lamparna”, Pijacal, Narodni muzej, gradsko kino te nekoliko otvorenih javnih prostora) sa susjednom, rudarskom Rašom (kino, bivša rudarska menza, crkva Sv. Barbare, dolina rijeke Raše) funkcionira kao polazišna točka i središte Bijenala, iz kojeg se ono širi prema Puli (AMI, PPMI, Augustov hram, Galerija Amfiteatar, Malo rimsko kazalište, Galerija Cvajner, Luka Pula, te još nekoliko javnih prostora u gradu) i Rijeci (MMSU, Korzo). Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 30. lipnja 2023.

Više sa portala poduckun.net ...