U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena humanitarna izložba koja uspješno spaja znanost i umjetnost – „Zlatna kora – obrazovanjem protiv predrasuda“

Autor: Marina Pauletić 29.11.2023

Izložba se sastoji od 21 fotografije, pojedinačne i skupne, na kojima se nalaze osobe koje su željele ispričati svoju priču o vlastitim ožiljcima.

Rijeka - U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba „Zlatna kora-obrazovanjem protiv predrasuda“, inicijatorice Kristine Iveković te autora Marijane Benko i Danijela Bartolića, koja tematizira stigmu ožiljaka i uspješno povezuje umjetnost, humanost i znanost.

Otvorenju izložbe, kojoj je primarni cilj prikupljanje sredstava za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja, prisustovale su pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i pročelnica UO Sonja Šišić koje su se zahvalile na inicijativi i istaknule važnost provođenja zajedničkih programa i aktivnosti.
„Ovo je idealan primjer učinka interdisciplinarnosti, povezivanja i utjecaja kulture i znanosti na zajednicu, a kada se napravi jedan pomak u društvu onda smo svi obogaćeni. Mogu ovim putem najaviti da je ovo svojevrstan početak brojnih aktivnosti našeg odjela u kojem ćemo socijalne inovacije uvoditi upravo kroz kulturu i umjetnike“, naglasila je pročelnica Marač, dok je pročelnica Šišić istaknula važnost izložbe jer osvještava o teškim životnim pričama upravo kroz vid umjetničkog stvaralaštva.

Izložba se sastoji od 21 fotografije, pojedinačne i skupne, na kojima se nalaze osobe koje su željele ispričati svoju priču o vlastitim ožiljcima te ih prikazati kao nešto nesavršeno lijepo, kao snagu i priliku za novi život, osobito u svijetu u kojem je dobar izgled postao imperativ. Modeli na fotografijama su Kristina Iveković, Katarina Trajkovski, Jakov Mareljić i Marin Novak. Na posljednoj, 21. fotografiji, nalazi se 3D model vaze, koji je nastao temeljem anatomske geometrije ožiljaka, ujedno nagrađen na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023.

Izložba je svojevrsni nastavak uspješnog projekta „Zlatna ribica“ Gradskog društva Crvenog križa Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i izvanrednog profesora Svena Maričića, u okviru kojeg su se stipendirali učenici slabijeg imovinskog statusa na području Istarske Županije.

Profesor Maričić izrazio je zahvalnost Primorsko-goranskoj županiji na pruženoj podršci i istaknuo humanitarni karakter izložbe. „Sjajno je biti s vama ovdje, hvala vam na dolasku, ovim putem zahvaljujem i Županiji na podršci. Vratili smo se nedavno s jedne od najvećih svjetskih inovacija sa zlatnim odličjem, što je svojevrsna potvrda našem radu i trudu. Iznimno mi je drago što mogu podijeliti s vama kako će 14 stipendija biti potpisano idući mjesec koje će omogućiti mladim ljudima daljnje kvalitetno obrazovanje“, istaknuo je Maričić, dok je inicijatorica izložbe Kristina Iveković istaknula zadovoljstvo velikom broju mladih ljudi u piublici kojima je izložba prvenstveno i namijenjena.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić. Izložba se može razgledati do 10. prosinca.

Više sa portala poduckun.net ...