U Primorsko-goranskoj županiji u ožujku ostvareno 40 posto više dolazaka i noćenja turista

Autor: Marina Pauletić 08.04.2024

Foto: ilustracija

Župan je zaključio kako nas očekuje izvanredna turistička sezona.

Rijeka - Na području Kvarnera u ožujku je ostvareno više od 265 tisuća noćenja i 90 tisuća dolazaka, što znači da je u odnosu na prošlu godinu ostvareno čak 40 posto više noćenja i 42 posto više dolazaka. Odlične turističke rezultate predsezone u Primorsko-goranskoj županiji komentirao je župan Zlatko Komadina.

„Uspjeli smo djelovati u pravcu kvalitete. Nastojimo što više povećati pred i posezonu s različitim motivima dolazaka. Kao što i sami znate, bogati smo prirodnom i kulturnom baštinom te imamo čitav niz projekata i programa od interesa naših turista. Brendiramo se kao gastro i eno destinacija te destinacija sportskog i zdravstvenog turizma. U okviru Klaster zdravstvenog turizma, u koji su uključene i županijske ustanove, objedinili smo cijelu zdravstvenu ponudu po čemu smo najjači u Hrvatskoj“, rekao je župan na redovitom susretu s novinarima.

„Da smo na dobrom putu govore i rezultati. Porast noćenja i dolazaka za oko 40 posto u odnosu na lani nije mala brojka i pokazuje da smo kvalitetno ušli u predsezonu“, rekao je župan i zaključio da, ako se po jutru dan poznaje, čeka nas izvanredna turistička sezona.

Osvrnuo se i na podatak da turizam čini sve veći udio turizma u BDP-u Hrvatske rekavši da bi trebalo jačati i druge gospodarske grane, kao što je slučaj s Primorsko-goranskom županijom gdje se, pored turizma, razvija i lučka djelatnost, transport, energetika, drvna industrija i brodogradnja, iako, napomenuo je, u statistici se to teško bilancira jer se, zbog sjedišta tvrtki, sve vodi u Zagreb.

Na početku susreta s novinarima, župan je čestitao postrojbi Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkulama“ 33. obljetnicu osnivanja i 20. godišnjicu Udruge „Ajkula“ istaknuvši da je to postrojba koja je prva krenula u obranu Hrvatske.

„Prošli su stvarno sva ratišta. U ona vremena, prvo je policija bila ta koja je provodila obranu dok se formirala Hrvatska vojska. Naša časna jedinica Specijalne policije Rijeka je prošla težak put, puno je ranjenih i poginulih, kojim ovim putem izražavamo sućut, a svima čestitamo na doprinosu koji su dali da živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj“, rekao je župan.

Pročelnica za zdravstvo Vesna Čavar informirala je o radu turističkih ambulanti Doma zdravlja PGŽ i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ u turističkoj sezoni 2023. godine.

U sklopu Doma zdravlja PGŽ uspostavljeno je šest turističkih ambulanti na području Crikvenice, Krka, Malog Lošinja i Opatije. Pojedini gradovi i općine ugovorili su ambulante i u privatnim aranžmanima, a po prvi put prošle godine, uspostavljena je i jedna u Lječilištu Veli Lošinj.

Ukupno je u razdoblju lipanj – rujan 2023. godine 5.575 osoba koristilo zdravstvene usluge, što je za 2.100 korisnika manje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kao rezultat smanjenja broja ambulanti s devet na šest radi nedostatka liječničkog kadra.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ organizirao je službu hitne medicinske pomoći s ukupno raspoloživih 20 timova T1 (tim s liječnikom, medicinskom sestrom/ tehničarom i vozačem) i 15 timova T2 (tim s medicinskom sestrom/tehničarom i vozačem) na području Ispostava Cres, Crikvenica, Krk, Mali Lošinj i Rab te tri pripravnosti na području Ispostava Cres, Mali Lošinj i Rab.

Što se tiče pripravnosti, Čavar je napomenula da je riječ o znatno skupljoj opciji koju pokriva Županija kao posljedicu nedostatka liječnika koji bi se zaposlili u timove. Dodala da je prošle godine Zavod uspio zaposliti pet novih liječnika u sezoni, i to tri na Krku i dva u Crikvenici, međutim, otoci su ostali insuficijentni zbog čega je župan donio odluku da se kao nadstandard za Cres osigura zapošljavanje dva nova liječnika.

Jedno mjesto je popunjeno specijalisticom hitne medicine koja je s obitelji doselila iz Osječko-baranjske županije, a uskoro na Cres dolazi i mladi liječnik obiteljske medicine iz Makedonije kojem je ovim putem zaželjela dobrodošlicu. Ujedno je pozvala sve zainteresirane za rad u turističkim ambulantama da se jave naglasivši da ih očekuju dobri uvjeti za rad.

Izvijestila je i da je u tijeku nabava pet novih automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) za škole, a prošle godine PGŽ je jedan donirala i Udruzi Kupa. Podsjetila je da je primjena aparata demonstrirana gradonačelnicima i načelnicima tijekom tradicionalnog susreta sa županom, a gradove i općine koji su nabavili AVD pozvala da iste prijave u mrežu Zavoda za hitnu medicinu RH. Čavar je naglasila važnost edukacije građana za njegovu upotrebu jer primjena aparata poboljšava šansu za preživljavanjem za 50 posto.

Više sa portala poduckun.net ...