Valter Flego protiv 0,2 promila za mlade vozače!

Autor: Marina Pauletić 08.12.2023

Foto: arhiva

Kao otac dvojice mladih vozača, smatram da je apsolutna ludost dozvoliti im da kao početnici voze auta od 300 konjskih snaga, kazao je Flego.

BRUXELLES – „Odbor za promet u Bruxellesu izglasao je nova pravila o vozačkim dozvolama. Nažalost, loša pravila. Trebao je to biti jedan od najvažnijih cestovnih prijedloga u ovom mandatu, ali od samog se starta pretvorio u politička prepucavanja i bildanje imidža pojedinih političara. Vidi se da su izbori blizu“, istaknuo je europarlamentarac Valter Flego te se osvrnuo na usvojene prijedloge.

Sa samo jednim glasom razlike - 22 ZA i 21 PROTIV - Odbor za promet usvojio je svoj stav o Direktivi za vozačke dozvole. O mandatu za pregovore Parlamenta s Komisijom i Vijećem, takozvanom trijalogu, odlučivat će se u siječnju.

- To je politički cirkus. Pričamo o ljudskim životima i mladim vozačima! Spuštamo dobnu granicu za mlade vozače sa 18 na 17 godina, kao i za vozače kamiona i autobusa, ali ne postavljamo stroža europska pravila! Izglasali smo normu da dopuštamo prve dvije godine 0,2 razinu alkohola u krvi za mlade vozače i u zadnji tren odustali od ograničavanja snage motora za mlade vozače prve dvije godine, na kojoj sam osobno inzistirao. Kao otac dvojice mladih vozača, smatram da je apsolutna ludost dozvoliti im da kao početnici voze auta od 300 konjskih snaga. Ovaj dokument je očito donesen s figom u džepu, gledajući u nadolazeće EU izbore, a ne u smjeru smanjivanja prometnih nesreća i izgubljenih života, naglasio je IDS-ov Valter Flego.
Digitalnu vozačku dozvolu i uvođenje edukacije o prometu u osnovnoškolski i srednjoškolski kurikulum Flego izdvaja kao izuzetno važne i dobre prijedloge, dok na neke gleda kao na neprihvatljive.

- Dolazim iz zemlje koja je po smrtnosti na cestama u samom vrhu EU-a i to je glavni razlog zašto sam u potpunosti posvećen i ovoj prometnoj temi. Kad je ljudski život u pitanju, tu ne smije biti politikanstva. Potrebna su nam jasnija i stroža pravila, a rezultat današnjeg glasovanja to nije omogućio. Zato smatram da ovakav zakonodavni prijedlog treba povući na doradu ili ga ostaviti za vrijeme poslije europskih izbora. Naša je misija ojačati europsko zakonodavstvo, a današnjim prijedlogom postižemo upravo suprotno, zaključio je Flego.

Više sa portala poduckun.net ...