Veleposlanik Litve u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Autor: Marina Pauletić 09.02.2024

U razgovoru o dodatnim mogućnostima povezivanja s Litvom istaknula se zajednička želja za uspostavom izravnih letova iz Zračne luke Rijeka.

Rijeka - Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u nastupni posjet primili su veleposlanika Republike Litve Nj.E. Eduardas Borisovasa u čijoj je pratnji je bio i opunomoćeni ministar Algis Dabkus.

U okviru kratkog predstavljanja župan Komadina kao glavnu dodirnu točku Primorsko-goranske županije i Republike Litve istaknuo je postojanje plutajućih LNG terminala koji premašuju potrebe lokalnog stanovništva i industrije te opslužuju širu regiju. Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo Veleposlanikovim posjetom upravo uoči održavanja Riječkog karnevala koji će kao jedna od najvažnijih turističkih manifestacija Rijeke ove godine okupiti više od 100.000 sudionika te preko stotinu karnevalskih skupina.

Veleposlanik Borisovas iznio je svoja preliminarna opažanja o Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji pohvalivši značajna ulaganja u transportnu i lučku infrastrukturu, kao i posebno razvijen turistički i farmaceutski sektor. Naglasio je kako je farmacija u Litvi usko vezana uz koncept bioloških znanosti koji između ostalog svake dvije godine okuplja znanstvenike i predstavnike start-up tvrtki koje djeluju u području bioloških znanosti iz cijeloga svijeta na događanju naziva Life Sciencs Baltics. Pored bioloških znanosti kao još jedno područje potencijalne suradnje Veleposlanik je istaknuo mogućnost prezentacije Rijeke i Primorsko-goranske županije na međunarodnom turističkom sajmu Adventur koji se u Litvi održava svake godine u siječnju.

Kao zemlja posebno orijentirana na izvoz (na koji otpada 80% BDP-a) Litva svoju nišu pronalazi u okviru sektora inovacija i pametnih rješenja. Između ostalog, zemlja je vodeći igrač na svjetskoj sceni u području proizvodnje znanstvenih i industrijskih lasera i njihovih komponenti. Danas, 90 od 100 vodećih svjetskih sveučilišta koristi upravo litavske lasere. Također, značajni napori ulažu se u privlačenje stranih ulaganja posebice u segmentu informacijskih, financijskih i znanstvenih tehnologija.

U razgovoru o dodatnim mogućnostima povezivanja s Litvom istaknula se zajednička želja za uspostavom izravnih letova iz Zračne luke Rijeka.

Zaključno veleposlanik Borisovas izrazio je želju dodatnog predstavljanja Litve u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji putem organizacije izložbe povijesnih slika glavnog grada Vilniusa ili pak izložbe povodom 100. obljetnice tradicije festivala pjesme i plesa koja se nalazi UNESCO-vom popisa svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Više sa portala poduckun.net ...