Veliki korak za zdravstveni turizam Crikvenice: NZZJZ PGŽ i Thalassotherapia Crikvenica započeli s mjerenjem koncentracije peludi u zraku

Autor: Marina Pauletić 14.06.2023

Peludna zrnca uzorkovat će se pomoću uređaja za mjerenje koji se nalazi zgradi Thalasshotherapije Crikvenica, a analiza uzoraka provodit će se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Crikvenica - Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Thalassotherapia Crikvenica u svibnju ove godine započeli su zajedničko mjerenje koncentracije peludi u zraku grada Crikvenice, a tim povodom 14. lipnja održana je i konferencija za medije na kojoj je suradnja ovih dviju zdravstvenih ustanova predstavljena javnosti.

Peludna zrnca uzorkovat će se pomoću uređaja za mjerenje koji se nalazi zgradi Thalasshotherapije Crikvenica, a analiza uzoraka provodit će se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Koncentracija peludi prikazivat će se u obliku alergijskog semafora na internetskim stranicama NZZJZ PGŽ i Thalassotherapije Crikvenica te će se tako javnost informirati o koncentraciji peludi u zraku.

„Radi se zapravo o nastavku jedne dobre suradnje dviju zdravstvenih ustanova koje obje povezuje Primorsko-goranska županija kao zajednički osnivač. NZZJZ PGŽ fokusiran je na preventivno javnozdravstveno djelovanje, a Thalassotherapia Crikvenica na rehabilitaciju svojih pacijenata i korisnika. Upravo praćenje ljekovitih čimbenika, u ovom slučaju peludi u zraku, daje dodanu vrijednost uslugama koje Thalassotherapia pruža“ – izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željko Linšak.

Suradnja ovih dviju zdravstvenih ustanova ima veliki javnozdravstveni značaj jer je za kvalitetniju preventivu i liječenje alergijskih bolesti uzrokovanih različitim vrstama peludi nužno kontinuirano provoditi monitoring peludi tijekom cijele godine.

„Iznimno mi je drago da se ova suradnja realizirala na obostrano zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo svih naših pacijenata te stanovnika i turista grada Crikvenice. Kvaliteta zraka od iznimne je važnosti za naše pacijente i korisnike, pogotovo za djecu koja boluju od alergijskih bolesti, a nalaze se kod nas na stacionarnom liječenju. Ambrozija kao najpoznatiji peludni alergen najveći problem stvara u kolovozu i bilo bi dobro da se ta djeca tada izmaknu iz svoje životne sredine i dođu kod nas u Thalassotherapiju Crikvenica, odnosno u okruženje u kojem je koncentracija peludi znatno niža“ – izjavila je ravnateljica Thalassotherapije Crikvenica Nataša Manestar.

Više sa portala poduckun.net ...