[VIDEO] Na postamentima na Korzu otvorena izložba „Voda za mir“

Autor: Marina Pauletić 22.03.2024

Foto: rijeka.hr

Uništavanje ekosustava onemogućava osiguranje neophodne zdravstveno ispravne vode za život i napredak.

Rijeka - U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana voda, a u svrhu informiranja građana o projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Voda za mir“.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem usmjeravanja pažnje na ključnu ulogu vode za sav život na zemlji. Ove 2024. godine obilježavanje se odvija pod motom „Voda za mir” i ima za cilj osvijestiti javnost kako je upravo priroda rješenje za ključne izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Velika zabrinutost u svijetu usmjerena je prema sve većim poplavama, sušama i onečišćenjem vode.

Upozorava podatak da više od dvije milijarde ljudi nema pristup dovoljnim količinama pitke vode što utječe na njihov život i zdravlje u cjelini. Jedan od ključnih problema za ovakvo stanje u svijetu, povećanje pritiska na vodne resurse, je porast broja stanovnika, stalni ekonomski rast, urbanizacija i industrijalizacija u svijetu koji je suočen s globalnom krizom i klimatskim promjenama, koje dokazano utječu na sve razornije katastrofe.

Uništavanje ekosustava onemogućava osiguranje neophodne zdravstveno ispravne vode za život i napredak. Rješenja se nalaze u prirodi, i važno je usuglasiti zajedničke ciljeve usmjeravanjem na „zelenu” infrastrukturu gdje god je to moguće.

Izložbu na postamentima obišli su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini te pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke Maja Malnar.

Kako je istaknuo riječki gradonačelnik voda je jedan od najvrjednijih resursa, a projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka“ koji se trenutno provodi, osigurat će i budućim generacijama čistu i pitku vodu. „Često nismo niti svjesni bogatstva u kojem uživamo imajući dostupnu čistu i pitku vodu, jer u brojnim svjetskim metropolama građani nemaju tu privilegiju koju mi ovdje imamo, da mogu natočiti i popiti vodu iz špine. Jučer su u sklopu tog projekta vrijednog gotovo 234 milijuna eura potpisani ugovori za dvije završne grupe radova koji će se odvijati na području Općina Čavle i Jelenje i vjerujem da svi možemo biti zadovoljni onime što nam taj projekt omogućuje“, rekao je Filipović i dodao kako je Grad Rijeka tijekom godina na lokacijama u cijelom gradu postavio špine koje građani mogu koristiti te kako su obnovljene i povijesne riječke vodospreme.

VIDEO

Za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka“, direktor Andrej Marochini je istaknuo kako je riječ o projektu kakav se izvodi jednom u sto godina te da je i ova izložba jedan od načina da se građani upoznaju s važnosti projekta koji bi trebao u cijelosti biti završen do kraja 2027. godine, dok bi radovi u centru Rijeke, prema riječima direktora trebali biti gotovi do kraja godine. „Građanima i ovim putem još jednom zahvaljujem na razumijevanju. Razumijem da građani često ne mogu percipirati zašto se istovremeno radovi izvode na toliko lokacija, međutim to je nužno kako bi se projekt završio u zadanim rokovima“. Dodao je i kako je projekt većinski sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, na taj je način pokriveno nešto više od 70% troškova projekta, 10% posto sufinancira nadležno Ministarstvo, 10% Hrvatske vode, dok je učešće jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih projektom oko 7,5 %.


Izložbu su došli pogledati i učenici Osnovne škole Nikola Tesla, a obilježavanju Svjetskog dana voda priključilo se i Društvo naša djeca Rijeka organizacijom kreativnih radionica za učenike koji su također svoje radove pokazali na Korzu.

Više sa portala poduckun.net ...