[VIDEO] Najavljena kampanja obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi

Autor: Marina Pauletić 12.06.2024

Foto: ilustracija

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti.

Rijeka - „Hvala vam!“, glavna je poruka ovogodišnjeg, dvadesetog po redu Svjetskog dana darivatelji krvi koji se obilježava 14. lipnja diljem svijeta i tako iskazuje zahvalnost za sve darovane doze te podiže svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi.

Danas je u sjedištu Primorsko-goranske županije održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena kampanja obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi. O važnosti obilježavanja i značaju darivatelja krvi govorila je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar, ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Branka Maračić te voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka Snježana Buneta Skorup.

„Naša Županija dugi niz godina promiče, potiče i poštuje dobrovoljne darivatelje krvi. Uključujemo se u sve aktivnosti, pa tako i u obilježavanja njihovih obljetnica, nastojimo ih nagraditi i pokazati koliko prepoznajemo njihov rad i važnost. Mogu reći da smo se u zadnjih desetak godina intenzivno uključili i u promociju prvog davalaštva, dakle da mlade osvijestimo da čim postanu punoljetni mogu početi darivati krv, u čemu je ključna uloga županijskog Crvenog križa s kojim mi intenzivno i uspješno surađujemo“, rekla je pročelnica Marač.

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima. Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan „20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi“ te obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja.

Pročelnica Čavar, ujedno i bivša ravnateljica Crvenog križa PGŽ, zahvalila je svim darivateljima i čestitala im njihov dan.

„Oni su temelj našeg zdravstva. Svaka nacionalna zdravstvena strategija bazirana je na dovoljnim dozama krvi. Ukoliko krvi nema, na žalost, nema ni liječenja. Srećom, u našoj državi naši ljudi su dosta dobro osviješteni, međutim, imamo prostora za daljnje širenje altruizma, prezentaciju humanizma i potrebe za spašavanjem nama nepoznatih osoba, jer darivatelj daruje dio sebe nepoznatoj osobi, što je prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši ih herojima. I oni to zaista i jesu“, posvjedočila je Čavar koja je pozvala mlade i žene, koje čine 18 posto od ukupnog broja darivatelja, da se u što većem broju odazovu dobrovoljnim akcijama.

Čestitke i zahvale je uputila i ravnateljica Maračić i to u ime svih primatelja krvi koje su prenesene i u kratkom videu Crvenog križa PGŽ koji oslikava šest osobnih priča u kojima je darovana krv spasila ljudske živote i pomogla u liječenju.

Snježana Buneta Skorup podsjetila je da se Svjetski dan darivatelja slavi od 2004. godine kada je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije prihvaćeno da se ovaj dan obilježava na dan rođenja Karla Landsteinera, znanstvenika i Nobelovaca zaslužnog za klasifikaciju krvnih grupa. Na taj je način u medicinu uvedeno transfuzijsko liječenje i započela era sigurnog transfuzijskog liječenja.

„Iznimno je važno svake godine obilježavati ovaj dan iz razloga je moramo razvijati svijest o darivanju krvi, dobrovoljnom i besplatnom, jer samo na taj način možemo prikupiti dovoljan broj doza za liječenje svih naših pacijenata“, zaključila je Skorup.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...