[VIDEO] Objekt za preradu voća Centra za poljoprivredni i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije ove godine preradio čak 18 i pol tona voća

Autor: Marina Pauletić 31.12.2022

wp-content/uploads/2021/07/Centar-za-posjetitelje-Velike-zvijeri-1024x683-1.jpg

Najviše se prerađivala jabuka.

Stara Sušica – Novootvoreni objekt za preradu voća Centra za poljoprivredni i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije tijekom ovogodišnje premijerne sezone preradio je čak 18 i pol tona voća. Tako su autohtoni goranski nasadi voća u samom srcu Stare Sušice pretvoreni u sokove, džemove i destilate.

„Ove je godine odaziv bio prilično velik, samim time što je urod voća ove godine u Gorskom kotaru bio vrlo dobar, ali i stoga što cijena prerade nije komercijalna, već potencijalna. Cilj je potaknuti poljoprivredna obiteljska gospodarstva da proizvode i sade te da na kraju imaju kvalitetnu i povoljnu uslugu prerade njihovih proizvoda“, rekao je Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ.

objekt_za_preradu_voca_gorski_kotar

„Primili smo i obradili sve zahtjeve koji su nam stigli za preradu voća te smo radi toga vrlo zadovoljni. Imamo također i povratnu informaciju kako su ljudi zadovoljni dobivenim proizvodom. Ukupno smo imali 46 zahtjeva, a neki su klijenti dolazili više puta. Prerada je krenula u kolovozu te je trajala do prosinca, a od ukupne količine prerađenog voća, najveća količina otpada na jabuke“, pojasnio je Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredni i ruralni razvoj PGŽ.

Osim objekta za preradu voća, u planu je otvaranje punionice meda te proizvodnja satnih osnova za pčelare. U pripremi je dokumentacija za objekt koji će uz bistro nuditi interpretacijski postav vezan uz pčelarstvo, a sve u svrhu promocije pčela i goranskog meda. Također, radi se na projektiranju Kuće gljiva Gorskog kotara. Na sve se navedeno naslanja Centar za velike zvijeri pa će se tako dobiti područje koje promovira ekologiju, prirodu i poljoprivredu Gorskog kotara.

Više pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...