[VIDEO] Održani edukacijski izleti za Kvarner Family iznajmljivače

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.11.2022

U spoju zelenog i plavog te mora i šume iznajmljivači su uživali uz predivno, sunčano, gotovo ljetno vrijeme kakvo je vladalo na kvarnerskim otocima, ali i maglovite, kišne i prohladne dane u Gorskom kotaru te na posljednjem izletu, u obilasku područja Grada Kraljevice i Vinodolskog zaleđa.

Rijeka - Parafrazirajući poznatu izreku „upoznaj svoj kraj da bi ga više poznavao, a samim time i promovirao“ u organizaciji TZ PGŽ održana su tri edukacijska izleta za Kvarner Family iznajmljivače koji su tijekom tri vikenda imali prilike upoznati svu raznolikost, ali i posebnosti naše županije. Naime, u spoju zelenog i plavog te mora i šume iznajmljivači su uživali uz predivno, sunčano, gotovo ljetno vrijeme kakvo je vladalo na kvarnerskim otocima, ali i maglovite, kišne i prohladne dane u Gorskom kotaru te na posljednjem izletu, u obilasku područja Grada Kraljevice i Vinodolskog zaleđa.

Zlatni otok bio je odredišna točka prvog studijskog izleta za Kvarner Family iznajmljivače, u fokusu drugog izleta bilo zeleno srce Hrvatske, dok je treći išao stopama Frankopana, odnosno po istaknutim odredištima Crikveničko vinodolske rivijere.

- Glavna ideja bila je pokazati našim Kvarner Family iznajmljivačima što sve naša regija nudi od očuvane kulturne baštine, predivne prirode pa sve do bogate eno-gastronomske ponude. Ovi izleti ponudili su izvrsnu priliku da naši, Kvarner Family iznajmljivači te predstavnici Kvarner Family agencija, sudjeluju, otkriju i kušaju sve što naša regija nudi kako bi iz „prve ruke“ mogli svojim gostima preporučiti kuda da odu na izlet ili ručak, što da kupe, posjete itd., istaknula direktorica TZ PGŽ dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Šezdesetak iznajmljivača i novinara prilikom posjeta Zlatnom otoku zaustavilo se u Omišlju, gdje se nalaze ostaci rimskog grada Fulfinuma iz I. stoljeća nakon Krista kao i zidine ranokršćanske bazilike s kraja V. stoljeća, nakon čega su posjetili Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak u Malinskoj. U masliniku u Puntu održala se prezentacija, razgled i degustacija krčkog maslinovog ulja, zatim je uslijedio razgled Frankopanskog kaštela koji je smješten u samoj gradskoj jezgri grada Krka, dok je kraj izleta bio predviđen za obilazak pršutarne Toljanić i prezentaciju vina odnosno autohtone sorte s Vrbnika, žlahtine.

VIDEO

S istom idejom održan je i drugi izlet, podvučen zelenom niti naše županije, koji je iznajmljivačima približio i otkrio zanimljive priče iz Gorskog kotara.

Uz razgled i kratku šetnju, iznajmljivači su mogli saznati što sve Platak kao izletnička destinacija nudi svojim gostima ljeti i zimi te pogledati prezentaciju o Goranskom sportskom centru koju je predstavio direktor društva Alen Udović. Nakon Platka izlet je nastavljen posjetom Crnom Lugu koji je uključivao prezentaciju tradicije zvončara „Pesnika“ te posjet Interpretacijskom centru „Skriveno blago Risnjaka“. Da sve ne ostane na muzejskom postavu izlet je nastavljen razgledom i kratkom šetnjom te prezentacijom Nacionalnog parka Risnjak, a cijeli doživljaj zaokružen je degustacijom goranskih autohtonih namirnica.

VIDEO

Posljednji izlet bio je na spoju mora i gorja, a upravo taj spoj najbolje se može doživjeti u Vinodolskom zaleđu na jednom od šest impresivnih vidikovaca „Oči Vinodola“ koji je iznajmljivače ostavio bez daha. Iznajmljivači su posjetili vidikovac „Slipica“ na 446 metara nadmorske visine, koji se nalazi iznad samog Bribira na strmoj kamenoj litici. S vidikovca se pruža prekrasan vidik na Velebit, Velebitski kanal, kvarnersko otočje, Učku, Novi Vinodolski i Vinodolsku dolinu sve do Grižana. Na svom putu, od ukupno osam interpretacijskih centara Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, iznajmljivači su posjetili Interpretacijski centar Kraljevica i Interpretacijski centar Bribir. Svaki centar u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine.

Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba Frankopana, dok u dvorcu Nova Kraljevica posjetitelji mogu doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote. Kako i samo ime kaže, posjetiti Vinodol, a ne kušati vrhunsko vino Vinarije Pavlomir, gotovo pa je neoprostivo. Uz razgled i prezentaciju te degustaciju tri sorte vine začinjen je i ovaj izlet, koji je iznajmljivačima donio i posjet jedinstvenoj Farmi magaraca u Šmriki. Osim što se na farmi pridonosi očuvanju i zaštiti magaraca koji su zaštićena životinjska vrsta, OPG uz ponudu domaćih jaja i magarećeg mlijeka, nudi dvosatne ture za goste koji odlaze prošetati magarce do obližnje špilje u kojoj se mogu pronaći i šišmiši, a djeca do 35 kilograma mogu i jahati magarce.

VIDEO


Cilj ovim izletima, koji su za iznajmljivače bili besplatni, bila je prezentacija i upoznavanje prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti, kao i lokalnih proizvoda te specijaliteta OPG-ova. TZ PGŽ do kraja godine nastavlja s permanentnom edukacijom iznajmljivača, tako se u prosincu planiraju održati dvije online radionice za iznajmljivače na temu unapređenja kvalitete obiteljskog smještaja i digitalnog marketinga.

Za kraj dodajmo, da projekt Kvarner Family koji danas okuplja više od 550 objekata jedan od vodećih projekata povezivanja i unapređenja kvalitete i promocije obiteljskog smještaja na području Hrvatske i primjer dobre prakse koji TZ PGŽ-a provodi u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama s područja županije i Primorsko-goranskom županijom još od 2011. godine.

Više sa portala poduckun.net ...