[VIDEO] Riječki Astronomski centar "na dlanu nudi" 120 tisuća zvijezda i različitih nebeskih tijela

Autor: Nikola Cvjetović 29.11.2023

Centar je otvoren 2009. godine, zahvaljujući investiciji Rijeka sporta i grada Rijeke, a na inicijativu udruge Akademsko-astronomsko društvo Rijeka.

Rijeka - Astronomski centar Rijeka jedinstveni je centar koji objedinjuje gradsku zvjezdarnicu i prvi digitalni planetarij u Hrvatskoj. Centar je otvoren 2009. godine, zahvaljujući investiciji Rijeka sporta i grada Rijeke, a na inicijativu udruge Akademsko-astronomsko društvo Rijeka. U toj međunarodnoj godini astronomije, Rijeka je dobila jedan lijepi dar - društveni projekt gdje je znanost na prvom mjestu i gdje se već 14 godina provodi, 365 dana u godini, popularizacija astronomije i drugih prirodnih znanosti kroz jedan široku lepezu aktivnosti, edukativnih, znanstvenih, zabavnih i to za sve dobne skupine.

Ravnateljica, Andrea Cvitan

- Imamo jedinstvenu dvoranu, dvoranu koja za prikazivanje koristi cijelu kupolu. Cijeli strop je jedna velika kupola koja nam služi za simulaciju izgleda neba i za simulaciju svemirskih putovanja. Riječki planetarij ima mogućnost prikazivanja više od 120 tisuća zvijezda, različitih nebeskih tijela, simuliranje izgleda neba na bilo kojoj poziciji zemaljske kugle i to ne kako izgleda danas, nego kako je izgledalo u prošlosti ili kako će izgledati u budućnosti. Svrstavamo se u red manjih i srednjih planetarija, zavisno od koje kategorije jesu, jer negdje kategorizacija počinje od 9 metara, negdje od 8 metara promjer kupole, ispričali su djelatnici centra.

Riječki planetarij odmah je po otvaranju smješten na Međunarodnu kartu planetarija. Postali su članovi Međunarodne udruge planetarija, International Planetarium Society, u sklopu kojeg i djeluju i u sklopu kojeg su za desetu obljetnicu rada dobili nagradu kao član laureat za 2020. godinu.

- Evo sad se nalazimo u Riječkoj zvjezdarnici u astronomskom centru na brdu u Sveti Križ. Ovdje vidimo jedan teleskop Schmidt-Cassegrain, dakle kombinacija leća i zrcala, tako da je taj teleskop kompaktan i pomoću njega možemo vidjeti razne nebeske objekte, planeti, maglice, galaksije koje su udaljene od desetine pa i stotine milijuna godina svjetlosti. Također, pomoću filtra možemo vidjeti i sunce, kako izgleda sunce, možemo vidjeti mjesec i detalje kao što su udarni krateri, mogu se vidjeti faze Venere, Jupiter, Saturn s prstenom... Čini se kako je ovaj posao sanjarski, ali mi smo zapravo vrlo konkretni. Iako gledamo nebo, mi smo čvrsto na Zemlji.

Elio Janko

- Svjetlost itekako smeta, u blizini smo grada i naravno da neke objekte i ne možemo vidjeti. Međutim, zahvaljujući promjeru tog teleskopa, uspijemo nešto vidjeti, čak i galaksije koje su jako udaljene. Promjenom okulara mi možemo mijenjati povećanje teleskopa, tako obično idemo od 100 do nekih 600 puta, a najviše koristimo od 100 do 300, ovisi o vremenskim uvjetima i o tome što se promatra. Dakle, ovo je viljuška koja nosi cijeli taj optički tubus, ovdje je postolje teleskopa i armirani betonski stup koji vodi od temelja prema gore. Zapravo pod je odvojen od ovog stupa tako da kad mi hodamo vibracije se ne prenose na teleskop jer bi slika bila mutna... Mogućnosti su raznolike što sve možemo raditi u centru, zapravo nema ograničenja, ograničenja mogu biti vremenski uvjeti, svjetlosno onečišćenje. Mi nastojimo posjetiteljima objasniti sve što znamo o objektima koje promatramo, a njima je to često vrlo interesantno, rekao je Elio Janko, operater u ACR-u.

Astronosmki centar rijeka smješten je u vojnoj utvrdi koja je rekonstruirana. Nalazi se na samo 3,5 km od centra grada. Zapravo na najvišoj točki istočnog dijela grada Rijeke. S panoramske terase centra puca pogled na cijeli grad, prekrasan pogled na Kvarner, ali i na svemir. Smješten je u park šumi, urbanoj park šumi Sveti Križ, pretežno submediteranske vegetacije. Od kada je otvoren Astronomski centar Rijeka, park s šetnicama spojen je s Trsatom, s kanjonom Rječine, sve do Plumbuma.

- Nalazimo se na liniji javno-gradskog prijevoza 7a i vrlo smo blizu riječke zaobilaznice, tako da je povezanost i dolazak omogućen svima, kao i osobama smanjene pokretljivosti. Inspiracija je da u ovoj oazi mira ljude možemo kroz digitalnu tehnologiju, stem edukaciju u samoj zvjezdarnici učiti. Od srijede do nedjelje, svaki dan, u 365 dana, možete doći i posjetiti nas. Nude se od planetarija, live prezentacija, do filmova, različitih radionica... Ima tu i nešto što je više malo komercijalnije, poput vjenčanja, poput rođendana, poput prosidbi... Od onoga čime se doista možemo pohvaliti jesu i posjeti četiri astronauta. Dakle, bila je to američka Marsha Evins, prva žena astronaut koja je bila na tlu Hrvatske. Zatim su tu bila i dva ruska astronauta i prvi austrijski kozmonaut Franz Fibok. Svi su oni inspirirali mlade ljude. Bilo je interesantno čuti da su svi, još kao mali, imali san o odlaska u svemir. Čak je Marsha Evins rekla da je upravo planetarij bilo to mjesto koje je potaklo da krene tim putem. Svi su oni rekli da je trebalo jako puno rada, truda i odricanja da bi došli do cilja, ali i dodali "kad jednom vidiš naš planet iz svemira sav taj trud vrijedan je svih muka."., otkrili su zaposlenici.

Anatolij Pavlovič Arcebarski (foto: Rijeka sport d.o.o.)

O astronomskom centru u Rijeci
Ovaj astronomski centar jedini je u Republici Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij te raspolaže s prvim digitalnim planetarijem u Hrvatskoj. S riječke zvjezdarnice otkrivene su dvije promjenjive zvijezde. Astronomski centar Rijeka dobitnik je priznanja International Property Awards 2014. godine u kategoriji objekata od javnog interesa (Public Services Development) za područje Europe. Centar je namijenjen prvenstveno popularizaciji astronomije, prirodnih i tehničkih znanosti te edukaciji. Astronomskim centrom Rijeka upravlja tvrtka Rijeka sport d.o.o., u vlasništvu Grada Rijeke. U prostorima Astronomskog centra Rijeka djeluje Akademsko astronomsko društvo – Rijeka kao pokretač Riječke zvjezdarnice i Udruga koja promovira astronomiju u Rijeci od 1973. godine. Od osnutka Astronomskog centra, AAD nastavlja djelovati kroz različite zajedničke programe s ACR-om i samostalno.

Od osnutka Astronomskog centra Rijeka 2009. godine djelatnici ACR-a definiraju i provode cjelogodišnje znanstveno-edukativne programe za sve dobne skupine koji se sastoje od planetarij projekcija FD filmova i planetarij live prezentacija, tehničkih, likovnih i STEM radionica, igraonica, čitaonica i vođenih promatranja teleskopom. Uz redovite programe održavaju se i izvanredni tematski programi, astro događanja, sezonski programi, znanstveno - edukativni programi, manifestacije, izložbe uz mnoštvo izvanrednih događanja kao što su bili posjeti astronauta (Franz Viebock 2011., Marsha Ivins 2015., Anatolij Pavlovič Arcebarskij 2020., Sergey Ryazanskiy 2021). Korisnici centra su osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja te studenti iz Europe kroz izvanškolske i terenske aktivnost, vrtići iz različitih županija HR na predškolskim programima planetarija, različite udruge građana, turisti iz više od 90 zemalja svijeta i građani na redovnim tjednim i izvanrednim programima. Prostor je prilagođen za pristup i kretanje osobama s invaliditetom. Svakako vrijedi spomenuti neke manifestacije koje se već tradicionalno provode: Međunarodni dan planetarija, Tjedan tamnog neba, Svjetski tjedan Svemira, Tjedan cjeloživotnog obrazovanja, Festival znanosti, Dan planeta Zemlje, Dan zaštite ozonskog omotača, Dan voda, Dan šuma, Dan asteroida I sva astrodogađanja (pomrčine Sunca, Mjeseca, prolasci kometa, meteorske kiše, itd).

Od kulturnih događanja: Glowing Globe – međunarodni simpozij digitalnih medija, Dane frankofonije, Nacionalni dan Svemira Italije, Festival Fiumare, Pisci pod zvijezdama, brojni koncerti međunarodne izložbe.

Objavljeno u sklopu serijala Riječke priče!

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...